Stoeptegel eruit, groen erin
Een geveltuintje voor je deur. Heerlijk thuiskomen in het groen én goed voor de stad. Wil je ook een geveltuintje? Lees hier hoe je dat doet.
Stoeptegel eruit, groen erin
Een geveltuintje is een strook planten en bloemen in de openbare ruimte tegen een muur of gevel van je huis. Het tuintje is meestel niet breder dan een stoeptegel zodat er nog genoeg trottoir overblijft. Boomspiegels, het stuk rondom de stam van een boom, mogen vaak ook met planten worden gevuld. Het onderhoud doe je zelf of samen met je buren.
Goed voor het klimaat
Met een geveltuintje ziet de straat er gelijk gezellig en heerlijk groen uit. Maar geveltuintjes zijn ook goed voor de stad. Zo vertelt Rutger Polder van stichting Animo: ‘In de stad heerst een heel ander klimaat dan buiten de stad. Zo is het in de stad altijd een paar graden warmer. Hoe meer groen in de stad, hoe koeler de stad wordt. En daarnaast is groen natuurlijk heel goed voor vogels, insecten, de afwatering van het regenwater, maar ook goed voor de gezondheid: mensen voelen zich in een groene leefomgeving vaak prettiger en de straat ziet er leuker uit.’
Hoe maak ik een geveltuintje?
Als je je aan de richtlijnen van de gemeente Alkmaar en stichting Animo houdt, kun je zelf aan de slag met je geveltuin. Een geveltuin maken volgens deze regels doe je als volgt:
- Haal één of een paar tegels eruit die tegen je gevel aanliggen. Let erop dat je vanaf de gevel gerekend max. 1 tegel breed (30×30 cm) mag verwijderen. Let erop dat de stoep nog wel begaanbaar blijft voor invalidenwagens, kinderwagens etc. Er moet 90 cm overblijven, behalve als er, zoals in de Spoorbuurt, geen brede trottoirs zijn.
- Vervang eventueel zand door grond zodat je planten beter groeien. Let erop dat je niet dieper graaft dan max. 40 cm in verband met kabels en leidingen.
- Plant bloemen en planten in je geveltuin en zorg er goed voor. Wil je meedoen met de Geveltuintjeswedstrijd én erop letten dat je tuintje extra goed is voor het milieu, gebruik dan zo divers mogelijke planten die voor insecten zoals bijen en vlinders ook aantrekkelijk zijn. Advies nodig? Ga eens langs bij de Hortus.
- Tot slot moet je je tuintje natuurlijk onderhouden. Vergeet niet overhangende takken te snoeien.
Geveltuintjeswedstrijd
Is je tuintje klaar en je vindt het leuk, dan kan je meedoen met de Geveltuintjeswedstrijd, die elke twee jaar door stichting Animo wordt georganiseerd. Rutger vertelt hoe de wedstrijd ontstond: ‘Het idee begon toen we ongeveer twintig jaar geleden in de Bloemwijk zoveel mogelijk geveltuintjes wilden creëren. Wij brachten planten langs en de gemeente haalde de tegels eruit. Omdat het per wijk organiseren toch niet zo handig was, hebben we een advertentie gezet: wie maakt de mooiste geveltuin? En zo is de wedstrijd ontstaan. Inmiddels doet ook de gemeente Heerhugowaard mee.’ Meedoen is heel makkelijk: stuur foto’s van je geveltuintje in en de jury komt langs. Vaker meedoen mag. Zie de website van stichting Animo voor de inschrijving (die start weer in 2018).