Elk jaar nam in Langedijke de frustratie over het langzame internet toe. Aangezien er geen glasvezelnet zou komen in dit Friese dorp, besloten inwoners en lokale bedrijven het heft in eigen handen te nemen.
Een jaar geleden startten de werkzaamheden en vandaag wordt de eerste verbinding actief, te beginnen bij de camping van Jan Scheepstra. “Bezoekers hadden vaak klachten over de downloadsnelheid. Ik ben opgetogen over de komst van snel internet.”
Jos de Groot van Stichting Glasvezelnetwerk Langedijke licht toe: “We gaan 140 huishoudens aansluiten, waarmee 85% van de dorpelingen deelneemt.”
Volgens De Groot speelde de gemeenschapszin in Langedijke een grote rol. “Het was een collectieve inspanning. Mensen waren eerder geneigd om deel te nemen dan wanneer ze enkel een brief van een provider zouden ontvangen.”
Het project kreeg een financiële boost dankzij een provinciale subsidie die de helft van de kosten dekte. Hierdoor voelden meer Friezen zich geïnspireerd om soortgelijke initiatieven op te zetten, ook al worden toekomstige projecten niet gesubsidieerd.
Waarom is er geen animo voor het aanleggen bij grote bedrijven?
Grote telecombedrijven zoals KPN en Ziggo investeren niet in glasvezel in rurale gebieden omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten. Bewoners uit verschillende delen van het land, die niet achter willen blijven op het digitale front, hebben dit probleem zelf aangepakt. Langedijke is een pionier op dit gebied.
Uit onderzoek blijkt dat er in 81 locaties, verspreid over 122 gemeenten, burgerinitiatieven zijn om lokaal glasvezelnetwerk te realiseren. In de Brabantse Kempen bijvoorbeeld, start de aanleg pas bij 1900 deelnemers om de kosten te spreiden. In Midden-Drenthe is 65% deelname vereist.
Hoewel de kosten in Langedijke hoger zijn dan in stedelijke gebieden, vinden veel bewoners, zoals campinghouder Scheepstra, het de moeite waard. “Ondanks onze afgelegen locatie hebben we nu toch snel internet. Wie had dat verwacht?”