15-05-2019
Geen strakke lanen en op de millimeter afgeperkte voortuin-tjes, wel ongemoeid gelaten planten, welig tierende struiken en brandnetels. De warme kleuren van de met hout beklede huisjes complimenteren het idyllische beeld van de Buitenkans. Deze wijk in de Stripheldenbuurt van Almere Buiten behoort tot de grotere ecologische wijken van Nederland.
Michiel’s Liefde voor de Wijk
“Een droomwijk”, “een genot om in te wonen”; Michiel Babeliowsky kan nauwelijks de juiste woorden vinden voor zijn woonervaring. Als eigenaar van een onderwijsonderzoeksbureau was hij erbij sinds het prille begin, toen gelijkgestemden elkaar vonden in hun wens duurzamer te leven. “Dit is exact wat ik voor ogen had toen we eind jaren ’90 met ambitieuze plannen naar de gemeente stapten.”
De Natuurlijke Esthetiek
De natuurlijke begroeiing heeft bepaalde stedelijke elementen, zoals lantaarnpalen, compleet geïntegreerd. De houten brug over de vijver en het ontbreken van auto’s voegen toe aan een bijna sprookjesachtige sfeer. Wat begon als een kleine advertentie is nu een bruisend burgerinitiatief geworden.
De Realistische Kant van Duurzaamheid
Maar, zoals in elke droom, zijn er ook enkele uitdagingen. Babeliowsky merkt op dat ze soms van idealisten naar realisten moesten gaan, wat niet iedereen aankon. Regelgeving was vaak een belemmering in het realiseren van hun ecologische dromen.
Innovatieve Woonoplossingen
Babeliowsky’s huis weerspiegelt het ecologisch denken tot in de kleinste details, zoals waterbesparing in de keuken. Terwijl de huizen ecologisch zijn, hebben ze ook een sociale insteek: ze zijn zo ontworpen dat bewoners meer interactie met elkaar hebben.
Gemeenschapsleven in Buitenkans
In het buurthuis komt de gemeenschap regelmatig samen. Bewoners zoals André Bakker voelen een sterke band met de plek en hebben veel zelf bijgedragen aan hun huizen. Er zijn wel compromissen nodig, maar de meeste bewoners voelen dat wat ze krijgen veel groter is dan wat ze hebben opgegeven.
Solidariteit en Hulp
Er is een sterke gemeenschapszin in Buitenkans. Activiteiten variëren van boekenruil tot bakwedstrijden, en buren helpen elkaar vaak, zoals het delen van tijdschriften of een gemeenschappelijke auto.
De Demografie van Tofu City
Soms grappend ‘Tofu City’ genoemd, trekt de wijk een bepaald soort bewoners aan: vaak wit, welgesteld en hoogopgeleid. Ondanks gedeelde waarden kunnen er nog steeds conflicten ontstaan, vooral over hoe duurzaamheid het best kan worden bereikt.
Gemeenschappelijke Uitdagingen
Ondanks de sterke banden die tijdens het oprichten van de wijk zijn ontstaan, zijn er nog steeds meningsverschillen en conflicten. Booi en Bakker bespreken de uitdagingen van het wonen in een gemeenschap en hoe het soms moeilijk kan zijn om iedereen op één lijn te krijgen.
Realisme en Verwachtingen
De wijk is niet zonder zijn uitdagingen, maar de bewoners zijn gepassioneerd en betrokken. Discussies en meningsverschillen zijn een teken dat mensen erom geven. Zoals Booi zegt, “zonder wrijving geen glans.”