5 mei al een brug over het IJ

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. 5 mei al een...

5 mei al een brug over het IJ

15-03-2016

Na vorig jaar te zijn verstoord door ongunstige weersomstandigheden, zal er dit jaar op 5 mei eindelijk weer een pontonbrug over het IJ worden opgezet, als verbinding tussen het centrum en Noord, net zoals dat in 1945 gebeurde.

In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog dienden aan elkaar gekoppelde veerponten als de enige verbinding over het IJ, om kostbare brandstof te sparen. Deze ‘brug’ was destijds de enige fysieke link tussen de binnenstad en Noord.

Deze tijdelijke pontonbrug wordt nu opnieuw geïnstalleerd als een monument ter herinnering aan de oorlogstijd in Amsterdam. Vorig jaar was het plan om de brug op 5 mei te openen, maar vanwege het stormachtige weer kon dit niet doorgaan.

Dit jaar krijgen Amsterdammers echter opnieuw de kans om de overtocht over de brug te maken. Gratis kaarten hiervoor zijn beschikbaar vanaf vrijdag. Mensen die vorig jaar al een kaartje hadden, hebben de mogelijkheid om als eerste een nieuwe plek te reserveren.

Op 5 mei om 14.00 uur zullen burgemeester Eberhard van der Laan, voormalige brugwandelaars en kinderen uit Noord als eersten de oversteek maken. Vervolgens kunnen alle Amsterdammers met een kaartje over het IJ wandelen. Voor degenen die er niet bij kunnen zijn, is er een livestream beschikbaar op de website van het Amsterdams 4 en 5 mei comit├ę.

Langs de noordelijke oever van het IJ zullen op 5 mei verschillende activiteiten plaatsvinden, waaronder een expositie over de wandelaars van de pontonbrug uit 1945 en een vertoning van een documentaire over het Joodse Asterdorp in EYE.

Ondanks dat de brug vorig jaar niet kon worden gerealiseerd, heeft het initiatief wel geleid tot tal van verhalen van mensen die in 1945 de pontonbrug hebben gebruikt.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.