Amsterdam inspelen op de toekomst

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Amsterdam inspelen op de...

Amsterdam inspelen op de toekomst

03-06-2015

Walther Ploos van Amstel’s Perspectief

Groei en de Nieuwe Visie van Amsterdam

Wethouder Ollongren heeft met haar nota “Balans in de stad” de groei van Amsterdam omarmd. Deze groei is merkbaar zowel in economische termen als in het toenemend aantal bezoekers. De uitdaging is nu: hoe kan Amsterdam deze groei managen en toch veilig en leefbaar blijven?

De Voordelen en Nadelen van Succes

Amsterdam’s huidige populariteit heeft zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant biedt de stad bruisende evenementen en een wereldse verbinding. Echter, een recent onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de stadsbewoners de huidige drukte teveel vindt.

Lokale Problemen en Mogelijke Oplossingen

Drukte wordt vooral gevoeld op specifieke locaties in de stad, zoals de Prins Hendrikkade en de Wallen. Ollongren’s nota stelt verschillende experimenten voor om deze issues aan te pakken, maar mist een lange-termijn perspectief.

Wat Betekent Echte Balans?

Balans gaat niet alleen over financiƫn, maar ook over het bieden van betaalbare woonruimte en zorg voor alle inwoners. Er moet een duidelijke visie worden ontwikkeld over wat balans werkelijk betekent voor Amsterdam.

Stephen Hodes’ Perspectief

Kritiek op het ‘Startdocument’

Hodes vindt het ‘startdocument’ Stad in balans tekortschietend op verschillende fronten. Volgens hem is het strategisch zwak, kortzichtig en mist het echte visie.

De Ware Schaalsprong: Internationale Bezoekers

Ollongren’s claim over een schaalsprong in inwonersaantal wordt betwist door Hodes. Hij benadrukt dat de echte schaalsprong gezien wordt in het aantal internationale bezoekers.

De Uitdaging van Spreiding

Ondanks het pleidooi voor spreiding van bezoekers in het document, ontbreekt een concrete aanpak hiervoor. Historisch gezien is deze spreidingsvisie moeilijk te realiseren geweest in Amsterdam.

Een Kortzichtig Plan?

Hodes benadrukt dat het huidige document geen lange-termijn visie heeft en daarmee de toekomstige uitdagingen negeert. Er is een duidelijk gebrek aan strategie en vooruitzicht, wat zorgwekkend is voor de toekomst van Amsterdam.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.