Bakken voor een beter bestaan

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Bakken voor een beter...

Bakken voor een beter bestaan

30-09-2017

Ambachtelijke bakkers winnen terrein, terwijl grotere bakkerijen uitdagingen ervaren. Veel van deze kleine bakkers hebben hun vaardigheden ontwikkeld vanuit een passie thuis en hebben elk hun unieke expertise. Ze omschrijven hun werk vaak als het geven van een “geschenk” met hun brood.

Bakken blijft een hit. Denk maar aan de vele kijkers die elke zondag afstemmen op populaire bakprogramma’s. Hoewel het voorheen voornamelijk een vrouwelijke hobby was gericht op taarten, duiken nu zowel mannen als vrouwen in de wereld van ambachtelijk brood.

Velen beginnen als thuisbakker en evolueren naar een eigen bakkerij waar ze een niche klantenbestand bedienen. Dit is intrigerend, vooral omdat grotere bakkerijen het moeilijker hebben.

Hoewel er veel bakkers en bakkerijwinkels in Nederland zijn, is er een duidelijke afname van hun aantal in recente jaren.

De moderne bakker

De moderne bakker, zoals de voorbeelden die we zien, geeft de voorkeur aan een kleinschalige aanpak, is innovatief, ontwikkelt recepten en focust op ambachtelijk brood, variërend van glutenvrij tot Italiaanse stijlen.

Dit wordt vaak gedaan vanuit hun eigen keuken of in gedeelde bakkerijruimtes. Deze gemeenschap van bakkers deelt kennis en technieken. Ze houden hun klanten up-to-date via verschillende communicatiekanalen, waaronder sociale media.

Hun klanten zijn op zoek naar kwaliteitsbrood en zijn bereid daarvoor een premium prijs te betalen. Dit omvat zowel de geïnformeerde consument die de herkomst van hun brood wil kennen, als degenen met voedselallergieën.

In Amsterdam zijn veel bakkerijen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Echter, niet alle thuisbakkers zijn officieel geregistreerd, waardoor exacte cijfers over deze groep onbekend blijven voor “Stedenintransitie.nl”.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.