De hallen

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De hallen

De hallen

09-10-2017

De Foodhallen, de eerste overdekte voedselmarkt van Nederland, is een van de vele bewoners van De Hallen, een gerestaureerd voormalig tramdepot dat begin 1900 werd gebouwd. Ooit het centrum voor de eerste elektrische trams, is het nu een cultureel centrum in de opkomende wijk Oud-West in Amsterdam.

De Hallen huisvest een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, een bioscoop genaamd De Filmhallen, een hotel, een fietsenwinkel, een winkel voor lokale producten en natuurlijk De Foodhallen.

Geopend in oktober 2014, biedt De Foodhallen alles van bao buns tot hamburgers in 21 actieve eetkraampjes in de ruime derde hal van De Hallen. Het is toegankelijk vanuit de hoofdpassage, een lange bakstenen gang met groene metalen deuren die doen denken aan vroeg-20e-eeuwse vervoersstations.

De Foodhallen, waar zeven dagen per week ambachtelijke hapjes worden geserveerd aan zowel locals als reizigers, is het geesteskind van vier universiteitsvrienden: Chong Chu, Tsibo Lin, Zing-Kyn Cheung en Rakish Gangapersad. Ze kwamen ongeveer acht jaar geleden op het idee.

Inspiratie uit Spanje

“Onze inspiratie kwam uit Madrid”, zegt Cheung. “Daar is een voedselmarkt die enigszins anders is dan de onze, genaamd Mercado de San Miguel.”

Mercado de San Miguel is een overdekte markt waar verkopers tapas, Spaanse lekkernijen, gebak en ander voedsel verkopen. De vier vrienden wilden een soortgelijke markt openen met eetkraampjes en bars op één centrale plek. Ze hadden allemaal banen die ze besloten op te zeggen om een locatie voor hun markt te zoeken. Per toeval ontdekten ze De Hallen en presenteerden ze hun idee.

Destijds was De Hallen net gerenoveerd en er was een grote ruimte voor horeca die nog niet bezet was. De Foodhallen was de perfecte invulling.

Na bijna drie jaar in bedrijf te zijn geweest, staat De Foodhallen bekend als niet alleen een plek om eersteklas lokale en internationale gerechten te eten, maar ook als een sociaal centrum.

“Ik heb De Foodhallen altijd gezien als een sociaal concept met goed eten”, zegt Cheung, “Je kunt er gezellig samenkomen met vrienden en familie. Met een groep kan iedereen zijn eigen eten kiezen.”

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.