De kweekschool opent zijn deuren

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. De kweekschool opent zijn...

De kweekschool opent zijn deuren

05-08-2019

Het architectenbureau Office Winhov is door het Joods Cultureel Kwartier geselecteerd om het Nationaal Holocaust Museum te ontwerpen, gevestigd aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Om de huidige twee gebouwen, de Hollandsche Schouwburg en de Hervormde Kweekschool, om te vormen tot een Nationaal Holocaust Museum, zijn een ingrijpende verbouwing en renovatie vereist.

Respectvolle benadering

Het Joods Cultureel Kwartier nodigde vier architectenbureaus uit om hun visie op het museum te delen. Office Winhov kwam als winnaar uit de bus vanwege hun visie die diep respect toonde voor de historische waarde van de plek en de gebouwen. De selectiecommissie prees hoe Office Winhov de rijke geschiedenis van de locatie in hun ontwerp incorporeerde.

Historische achtergrond

De Hollandsche Schouwburg, ooit een theater, fungeerde in 1942 als een verzamelplaats voor Joden door de Duitse bezetter. Duizenden mensen werden van hieruit naar concentratiekampen gestuurd. De nabijgelegen Hervormde Kweekschool had een sleutelrol in de redding van kinderen uit de naastgelegen Joodse crèche. Veel kinderen werden stiekem over de schutting naar onderduikadressen gebracht. Sinds 2016 huisvest de Kweekschool het in ontwikkeling zijnde Nationaal Holocaust Museum.

Openingsplannen

Het ontwerptrajekt begon in september 2019. De Hervormde Kweekschool sloot in februari 2020, gevolgd door de Hollandsche Schouwburg in juni 2020. De verwachte bouwstart was na de zomer van dat jaar, met een geplande voltooiing in maart 2022. Het definitieve Nationaal Holocaust Museum opent naar verwachting in september 2022.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.