Een huis terwijl je wacht op een eigen huis

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Een huis terwijl je...

Een huis terwijl je wacht op een eigen huis

03-06-2016
Airbnb’s concept is over de hele wereld bekend en enorm geliefd. Wanneer je op reis gaat, kun je een kamer of zelfs een complete villa huren van lokale bewoners. Zo’n Airbnb-appartement is vaak voordeliger dan een hotel, en het biedt de kans om de lokale gemeenschap te ervaren. Geïnspireerd door dit concept is in Nederland Takecarebnb ontstaan, dat huiseigenaren koppelt aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Waarom Takecarebnb?

Takecarebnb focust op vluchtelingen met een verblijfsvergunning die weliswaar recht hebben op een woning, maar nog in asielzoekerscentra verblijven. Er zijn momenteel meer dan 13.000 van zulke vluchtelingen die wachten op huisvesting. Door een tekort aan huurwoningen in verschillende gemeentes blijven deze centra overbevolkt. Takecarebnb-oprichter Reinout de Kraker benadrukt dat er onrust kan ontstaan omdat vluchtelingen en lokale bewoners elkaar zelden echt ontmoeten. Door vluchtelingen aan lokale gezinnen te koppelen, hoopt Takecarebnb bij te dragen aan integratie en wederzijds begrip.

De aanpak van Takecarebnb

Dankzij Takecarebnb kunnen vluchtelingen met een verblijfsstatus tijdelijk in een Nederlands gastgezin verblijven. Geïnteresseerde gezinnen kunnen zich aanmelden en na een “proef-logeerweekend” kan er, bij wederzijdse tevredenheid, een verblijf geregeld worden via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor maximaal drie maanden. Omdat vluchtelingen met een verblijfsstatus mogen werken of een uitkering kunnen ontvangen, kunnen de woonkosten met het gastgezin worden gedeeld. Tot nu toe hebben 98 gezinnen in Nederland via Takecarebnb al een thuis geboden aan vluchtelingen. Voor meer informatie of om je aan te melden, bezoek de website van Takecarebnb.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.