Guerilla kitchen

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Guerilla kitchen

Guerilla kitchen

08-01-2015

In Amsterdam wordt actie gevoerd tegen voedselverspilling. Niet door middel van opvallende protestborden, maar door het serveren van heerlijke gerechten op keukenborden. Deze gerechten zijn gemaakt van ingrediënten die anders weggegooid zouden worden. Deze worden zowel officieel als in het geheim verzameld. Dankzij een team van gedreven vrijwilligers worden onder de naam Guerilla Kitchen Amsterdam verrukkelijke maaltijden bereid. “Het Kan Wel” interviewde vrijwilliger Elise Struyck over haar deelname.

Wat heb je gestudeerd?

Ik studeerde Kunst & Economie en later Music Management aan de HKU. Nu ben ik freelance creatief producent. Ik organiseer graag evenementen en houd van natuur, leren en mensen.

Kun je wat vertellen over dit unieke project?


Het project is een reactie op de consumptiemaatschappij. Wat uniek is, is dat het volledig door onze gemeenschap wordt beheerd. Deze bestaat uit een mix van kunstenaars, studenten, boekhouders en anderen. Allen gedreven, creatief en vol energie.

Hoe is het idee voor Guerilla Kitchen ontstaan?

Het begon allemaal in Melbourne, Australië, in 2013. In 2014 begonnen vrienden in Amsterdam met het verzamelen van voedsel om voor zichzelf en anderen te koken. Dit leidde tot de oprichting van Guerrilla Kitchen Amsterdam.

Via Facebook begonnen ze de Free Supermarket, een alternatieve voedselbank. Geïnspireerd door hun passie voor koken, vonden ze een keuken genaamd Robin Food. Het team groeide snel met mensen die wilden helpen in hun strijd tegen voedselverspilling.

Wat willen jullie bereiken?

Ons doel is voedselverspilling te verminderen. We delen alles, van recepten tot maaltijden, en onze activiteiten zijn voor iedereen. Ons betaalsysteem is “betaal wat je kunt”. Wij zijn er voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

Hoe voelt het om betrokken te zijn bij dit initiatief?

Ik ben er vanaf het begin bij geweest en heb het zien groeien. Ik ben dankbaar voor iedereen die bijdraagt. Het voelt alsof het altijd deel van mijn leven is geweest.

Wordt er geld verdiend met dit project?

Het project draait volledig op vrijwilligers. We zouden graag een eigen plek hebben en er een baan van maken, maar momenteel werken we zonder vergoeding.

Wat vind je het leukste?

De evenementen, missies en het gevoel van gemeenschap zijn het beste.

Heb je advies voor anderen die iets dergelijks willen opstarten?

Bouw relaties op met lokale winkeliers en wees nieuwsgierig naar wat er verspild wordt. Als je durft, bekijk dan ook de afvalbakken van supermarkten.

Wat zijn de toekomstplannen voor Guerilla Kitchen?

We hopen op een eigen plek zodat we dagelijks mensen kunnen helpen en evenementen kunnen organiseren.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.