New Democracy 8: inclusiviteit van stedelijke innovatie

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. New Democracy 8: inclusiviteit...

New Democracy 8: inclusiviteit van stedelijke innovatie

15-07-2016

Hoe kan lokaal bestuur de inclusiviteit van projecten bevorderen?

Op 15 juni, tijdens de achtste editie van de New Democracy-reeks, bespraken we met moderator Nanke Verloo de mate van betrokkenheid bij twee gemeenschapsprojecten. Het blijkt dat echte inclusie niet alleen gaat over de uitnodiging, maar ook over de mogelijkheid om actief deel te nemen.

Inclusiviteit in gemeenschapsinitiatieven is een brandende kwestie. Hoe garandeer je dat je project voor iedereen in de wijk openstaat? En hoe kan je samenwerken met de gemeente om het beste voor de buurt te bereiken? Twee groepen studenten van de UvA-studie Urban Planning bestudeerden de impact van twee gemeenschapscentra door middel van een documentaire. Deze documentaires werden tijdens New Democracy #8 gebruikt om diepgaande gesprekken te voeren over de inclusie van deze projecten.

Lola Luid’s visie

In Lola Luid werken Emilie Kröner en Bart van Heesch aan het herbestemmen van een leegstaand schoolgebouw voordat het wordt afgebroken. Ze willen van dit verlaten gebouw in de woonwijk een actieve buurtplek maken. Een ontmoetingspunt voor de gemeenschap.

“Iedereen moet zich welkom voelen” – zegt Emilie Kröner.

Bij Lola Luid geloven ze dat de gemeenschap al voldoende eigen initiatief heeft. Het centrum en de organisatoren fungeren vooral als bruggenbouwers, verbinders en selecteurs van verschillende ideeën. Ook de band met de gemeente is hier cruciaal.

WestSide’s benadering

WestSide, onder leiding van Richard Gerritsen en Mario Genovesi van Creative Interventions Amsterdam, transformeerde een oude schoolkantine in een gemeenschappelijke ruimte voor diverse buurtprojecten, ondersteund door een populair café.

“We willen het zelfinitiatief van bewoners bevorderen.” – benadrukt Mario Genovesi.

WestSide’s focus ligt op het bouwen van een gemeenschap met een gedeelde visie. Dit moedigt bewoners aan om meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de ruimte te voelen. Ze streven ernaar dat bewoners uiteindelijk het centrum grotendeels zelf kunnen runnen, terwijl ze hun vaardigheden en ondernemerschap vergroten.

Wat zijn hun sleutels tot inclusie?

Beide gemeenschapscentra hebben hun eigen aanpak om buurtcohesie te versterken. Lola Luid richt zich op een divers aanbod van activiteiten, terwijl WestSide voortbouwt op bestaande initiatieven binnen dezelfde ruimte. Maar, echte diversiteit kan alleen worden bereikt als verschillende groepen ook actief betrokken zijn bij de organisatie.

“De gemeente moet actiever zijn; alleen door samen met de bewoners aan de slag te gaan, kan men hun behoeften echt begrijpen”, zegt Richard Gerritsen.

Een gemeente die zich inzet en de tijd neemt om te luisteren, verhoogt de kans op het creëren van een inclusieve omgeving. Het actief betrekken en machtigen van bewoners om hun ideeën om te zetten in acties is even essentieel. Door te handelen, leren gemeenschappen wat er echt nodig is.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.