Ondernemen met sociale impact

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Ondernemen met sociale impact

Ondernemen met sociale impact

15-10-2019

ROZ uit Hengelo, een adviesorganisatie voor ondernemers, streeft naar het opzetten van een centrale plek voor sociale ondernemers en het bredere bedrijfsleven: Impact Oost.
Ilse van den Brand van ROZ begeleidt en ondersteunt sociaal ondernemers, zowel nieuwkomers als gevestigden. Ze beschrijft Impact Oost als de toekomstige ontmoetingsplaats voor deze ondernemers. “Het wordt de plek waar alles over sociaal ondernemen te vinden is”, licht ze toe. Ook traditionele ondernemers zijn welkom om verbindingen met sociale ondernemers te leggen.

Sociaal ondernemerschap heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Nationale data ondersteunt dit optimisme: een studie van ABN Amro geeft aan dat er in Nederland ongeveer vier- tot vijfduizend sociale ondernemingen zijn, goed voor vijftig- tot zeventigduizend banen.

ROZ zag deze trend al vroeg en begreep de waarde van sociaal ondernemen. Van den Brand zegt: “We merkten dat meer ondernemers zich richtten op het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen met ‘impact first’ als hun mantra. Ze zijn niet primair gedreven door winst, maar zien geld als een hulpmiddel.”

Wanneer ben je een sociaal ondernemer?

Mag elke welwillende ondernemer zich een ‘sociaal ondernemer’ noemen? Niet volgens ROZ. Van den Brand legt uit: “We volgen de principes van de Code Sociale Ondernemingen. Hierin staat dat een ondernemer minimaal de helft van zijn inkomsten uit de verkoop van producten of diensten moet genereren.”

Sociale ondernemers bevinden zich in een gunstige periode, stelt Van den Brand, alhoewel het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Veel van hen hebben moeite met ondernemersvaardigheden. “Daar komt ROZ in beeld,” zegt ze.

ROZ ondersteunt hen door middel van trainingen en adviesgesprekken. Van den Brand benadrukt: “We streven ernaar om barrières te verwijderen, zoals het faciliteren van contacten met lokale en regionale overheidsorganisaties.”

Voor toekomstige sociale ondernemers is er veel versnipperde informatie beschikbaar. Met de introductie van Impact Oost wil ROZ hier verandering in brengen. Van den Brand voegt toe: “Onze ondernemersnetwerk is al enthousiast over het idee. We willen een platform creëren dat door sociale ondernemers voor sociale ondernemers wordt beheerd.”

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.