Stamhuis de Slibvijzel

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Stamhuis de Slibvijzel

Stamhuis de Slibvijzel

04-03-2015

Martijn van den Dobbelsteen wil het voormalige Slibvijzelgemaal op Zeeburgereiland omtoveren tot een buurtontmoetingsplek. Dit markante betonnen gebouwtje, dat nu grotendeels ongebruikt is, hoopt hij deze zomer gereed te hebben voor de gemeenschap.

Van den Dobbelsteen, fotograaf en uitgever van de lokale krant “De Brug”, heeft een crowdfundingsactie gelanceerd om dit te financieren. Alhoewel al driekwart van de renovatiekosten gedekt is, is er nog 25.000 euro nodig. Hij roept daarvoor de hulp in van de inwoners van Amsterdam-Oost. Donaties beginnen vanaf tien euro, waarmee donateurs uitgenodigd worden voor de opening met een uurtje gratis drankjes. Grote donateurs, die 250 euro of meer geven, worden vereerd met een stalen naamplaque in het gebouw en krijgen hun donatie als tegoed terug, vermeerderd met 50 euro, te besteden aan kunst, consumpties of zaalhuur.

Een gemiste kans

Het idee om het gemaal een nieuwe bestemming te geven kwam nadat eerdere plannen voor een windsurfcentrum, samen met een vriend die uiteindelijk naar Bali vertrok, niet doorgingen. Het gemaal, buiten gebruik sinds 2006 na de opening van een nieuwe zuiveringsinstallatie, staat nu meestal leeg, wat Van den Dobbelsteen als een gemiste kans ziet.

Het concept, genaamd “Stamhuis de Slibvijzel”, zal fungeren als een buurtontmoetingspunt. Binnen het 50m² gebouwtje komt er ruimte voor de redactie van “De Brug”, exposities en culturele activiteiten. Maar de echte actie zal buiten plaatsvinden, met twee grote terrassen met openhaarden. Dankzij de beschutte ligging van het gemaal kunnen hier makkelijk buitenactiviteiten georganiseerd worden, waarbij Van den Dobbelsteen samenwerking zoekt met studenten van het Conservatorium.

Voor de langere termijn heeft hij uitbreidingsplannen, zoals een transparante aanbouw en mogelijk de integratie van het nabijgelegen gemaal, waarbij een plein voor evenementen als markten wordt gecreëerd.

Van het benodigde bedrag van 25.000 euro is er al 4.000 euro opgehaald. De opening van Stamhuis de Slibvijzel staat gepland voor september, met optredens van rapper Willie Wartaal en cabaretier Ruben van der Meer.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.