Wat is er aan de hand op Oostenburgereiland

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Wat is er aan...

Wat is er aan de hand op Oostenburgereiland

13-03-2019

Woningcorporatie Stadgenoot heeft HOH Architecten, Urban Echoes en NEXT architects aangewezen als winnaars voor hun ontwerp van kavel 6 in Oostenburg, Amsterdam. Deze plek, ooit bekend als het Storkterrein en nu de locatie van het INIT-gebouw en verschillende redacties, zal een gemengd woning- en bedrijfscomplex worden.

Stadgenoot nodigde zowel jonge als ervaren architectenbureaus uit om een ontwerp te maken voor dit gebied. De plannen omvatten ongeveer 150 huurwoningen voor jongeren, 30 voor senioren en een bedrijfsruimte, verspreid over een woontoren en twee andere gebouwen. Er moest ook rekening gehouden worden met ruimte voor gemeentelijke voertuigen.

Hoe kwam de jury tot het oordeel

De jury koos voor de ontwerpen van HOH Architecten vanwege het heldere stedenbouwkundige concept en innovatieve ideeën zoals collectieve werkruimtes en ‘ogen op de straat’-woningen. Urban Echoes trok de aandacht met een doordacht ruimtelijk concept en een originele kleur- en materiaalkeuze. NEXT architects onderscheidde zich met hun nadruk op gemeenschapsruimtes en een ontwerp dat veel natuurlijk licht in de woonstudio’s toelaat.

Deze drie bureaus zullen nu samenwerken om hun ontwerpen verder te ontwikkelen. Al hun initiële schetsen worden tentoongesteld in Arcam van 5 maart tot 7 april. Het doel is om Oostenburg te transformeren tot een levendige mix van woningen, horeca en bedrijven, met behoud van historische elementen zoals de Van Gendthallen en oude kademuren.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.