Claudia Schouten

  1. Home
  2. /
  3. Arnhem
  4. /
  5. Claudia Schouten

Claudia Schouten

12-02-2016

Claudia Schouten: De Drijvende Kracht Achter Motel Spatie

Claudia Schouten is de oprichtster en curator van Motel Spatie. Dit is een projectruimte en kunstenaarsresidentie in Presikhaaf (Arnhem), gewijd aan hedendaagse kunst. Hier worden vormen van ‘Betrokken Autonomie’ en ‘D.I.Y. Urbanisme’ bedacht. De centrale vraag is altijd: Wie is eigenaar van de stad?
Claudia zegt: “Ik faciliteer autonome kunstenaars door ruimte en relaties te creëren. Ik nodig kunstenaars uit om werk te ontwikkelen dat verbonden is met de sociale, fysieke context of identiteit van het gebied. Ik noem dit ‘Betrokken Autonomie’; autonomie in overeenstemming.”

Locatie Spatie & Motel Spatie: Collectieve Kunst in Actie

Een van de kernwaarden van Locatie Spatie is collectiviteit. Het collectief bestaat niet alleen uit beeldend kunstenaars, maar ook uit buitenlandse kunstenaars, graffiti-artiesten, vrijwilligers, buurtkinderen met hun ouders en partnerorganisaties. Allen delen hun kennis en ervaringen, waardoor ze mede-eigenaren van Spatie worden. Motel Spatie werkt altijd samen met kunstenaars die geïnteresseerd zijn in de transformatie, identiteit of sociale context van de buurt. Vanuit deze basis hebben ze projecten ontwikkeld in Presikhaaf (Arnhem) en op andere tussenliggende locaties wereldwijd.

Internationaal Bereik van Motel Spatie

Motel Spatie verwelkomt jaarlijks zo’n twintig buitenlandse kunstenaars en fungeert als het residentieprogramma van het kunstenaarscollectief Locatie Spatie (opgericht in 2010). Zowel Motel Spatie als het Locatie Spatie collectief ontwikkelen werk en projecten, zowel lokaal als internationaal (in onder andere Rusland, Tsjechië, Spanje, Slowakije en Polen). Daarbij selecteert Motel Spatie ook afgestudeerden van ArtEZ Arnhem voor betaalde buitenlandse residenties. Sinds 2013 hebben zes afgestudeerden drie maanden in verschillende landen gewoond, waar ze werk hebben ontwikkeld binnen het curatoriële kader van ‘Betrokken Autonomie’.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.