Vrijplaats voor kunstenaars

  1. Home
  2. /
  3. Arnhem
  4. /
  5. Vrijplaats voor kunstenaars

Vrijplaats voor kunstenaars

06-02-2018

In Arnhem is Kunstenaarswerkplaats KW37, een woon-, werk- en ontmoetingsplek, al 25 jaar een begrip. Echter, in de zomer van 2018 moeten ze hun huidige locatie verlaten. Hun buitenpodium, de Blauwe Kikker, staat al enige tijd leeg, en het toekomstige verblijf voor haar twaalf huishoudens en gebruikers is nog onbekend.

In recente jaren hebben de bewoners van Arnhem en de kunstenaars van KW37 een sterke band opgebouwd. In Schuytgraaf ontstond onder andere een Man Cave en een uitgestrekte moestuin. Elke zomer konden mensen genieten van gratis muziek op Podium de Blauwe Kikker. Ook faciliteerde KW37 evenementen zoals de introductiedagen van ArteZ, paardrijlessen, en diverse kunst- en cultuuractiviteiten.

De oorsprong van KW37 ligt in de behoefte aan betaalbare werkplekken voor beeldhouwers. Ze vestigden zich aanvankelijk in de meer afgelegen delen van Arnhem, waar ze konden werken zonder overlast te veroorzaken. Door de jaren heen hebben ze meerdere keren verhuisd, gesteund door samenwerkingen met lokale instellingen. De gemeente Arnhem hoopte dat KW37 de nieuwe woonwijken zou verrijken met kunst en cultuur.

Hoewel KW37 zich vestigde in Schuytgraaf net voor de economische crisis, bleven ze standvastig. Ze hebben driemaal bewezen een bron van inspiratie en vitaliteit te zijn voor hun omgeving. KW37 is dankbaar voor de kansen die ze in Schuytgraaf hebben gekregen en hoopt in de toekomst een nieuwe plek te vinden om hun passie en missie voort te zetten.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.