Bergenaren maken eigen plan voor dorpscentrum

  1. Home
  2. /
  3. Bergen
  4. /
  5. Bergenaren maken eigen plan...

Bergenaren maken eigen plan voor dorpscentrum

08-06-2016

Inwoners van Bergen nemen initiatief voor de toekomst van hun dorpscentrum
Bergenaren hebben besloten actie te ondernemen als het gaat om de toekomstige vormgeving van hun dorpscentrum. Ze hebben duidelijke visies en ideeën over hoe hun centrale dorp eruit moet zien.

Drie plannen

Al decennialang wordt er gediscussieerd over de vernieuwing van de ingang van Bergen. De zogenaamde Harmonielocatie, gelegen aan de Dreef en het Plein, voldoet niet langer aan de hedendaagse behoeften. Eerdere voorstellen kregen te maken met weerstand, vooral vanwege hun omvangrijke karakter, wat haaks stond op het gewenste dorpsgevoel.

Drie partijen hebben nu interesse getoond in het herinrichtingsproject: de projectontwikkelaar Schrama, bouwonderneming De Nijs, en een groep lokale inwoners die zich hebben verenigd onder de vlag van de Stichting Mooier Bergen. Deze stichting heeft al voorstellen uitgewerkt en is klaar om ze te delen met de gemeenschap.

“Wij willen wil historische gebouwen behouden, zoals de brandweerkazerne, het voormalige politiebureau en het Harmoniegebouw. In onze visie blijven al deze structuren intact”, zegt René Meijer van de Stichting. “We zijn niet enkel gedreven door winst, in tegenstelling tot andere betrokken partijen. Onze prioriteit ligt bij de inwoners.”

Dorpsgevoel

Meijer licht toe: “De brandweerkazerne zal worden uitgebreid tot een voedselmarkt, met daarachter ruimte voor woningen voor starters. Naast het Harmoniegebouw komen nog twee gebouwen met een sociaal doel. Aan de zijde van de Dreef zijn plannen voor een bescheiden hotel en werkruimtes voor zelfstandigen. Centraal komt een open plein.” Meijer benadrukt het belang van het behoud van het karakter van Bergen, zonder hoogbouw of een grote supermarkt.

Tegen oktober wordt verwacht dat alle plannen volledig zijn uitgewerkt. In december zal de gemeenteraad een besluit nemen over welk voorstel zal worden geadopteerd.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.