Atlas initiatief

  1. Home
  2. /
  3. Breda
  4. /
  5. Atlas initiatief

Atlas initiatief

2022

In 2022 lanceert het Atlas Initiatief het AIR-programma. Ons doel is om artistieke en wetenschappelijke projecten te ondersteunen met ons zee-zeilschip ‘Atlas’, een voormalige Poolse viskotter uit 1974. We opereren op alle wereldzeeën, langs kustgebieden en in zeehavens.

Achter de Schermen bij het Atlas Initiatief

De drijvende krachten achter het Atlas Initiatief zijn Stijn de Geus, een jachtbouwer, en Laura Schippers, een beeldend kunstenaar. Momenteel zijn we bezig met het creëren van ons droom woon- en atelierschip in Breda, gelegen in het culturele gebied Haveneiland. Naast de verbouwingen organiseren we regelmatig kunstevenementen op het schip. Voor ons is het perfecte atelier zowel nomadisch als zelfvoorzienend. We zien het atelier niet als een privé ruimte, maar als een gedeelde ruimte die voordeel biedt aan iedereen die betrokken is. Wij faciliteren bijvoorbeeld een kunstenaarsresidentie door deze naar een afgelegen locatie in de Atlantische Oceaan te vervoeren. Op hun beurt brengen de residenten ons naar nieuwe en onbekende bestemmingen, wat ons inspireert voor nieuw werk. Tijdens zo’n zee-residentie wordt er intens samengewerkt en samen geleefd. Dit leidt tot een diepe betrokkenheid bij elkaars projecten, en de uitwisseling van ideeën en perspectieven verrijkt ieders werk aanzienlijk.

Deelname aan het Programma

Professionele kunstenaars en wetenschappers worden uitgenodigd om een projectplan in te dienen. We adviseren om projecten tijdig aan te melden, zodat we deze in onze jaarplanning kunnen opnemen. Onze jaaragenda bevat informatie over de geplande vaarroutes, projecten en locaties die we zullen bezoeken. Geïnteresseerden hebben ook de mogelijkheid om een deel van onze route met ons mee te varen. Een cruciaal criterium voor deelname is de haalbaarheid van het voorgestelde projectplan.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.