Ad vlems

  1. Home
  2. /
  3. Delft
  4. /
  5. Ad vlems

Ad vlems

24-04-2015

Ontmoeting met Ecodorp Boekel

Op 19 maart zaten mijn collega-afgestudeerde Simone van Puijenbroek en ik in de lobby te wachten op Ad Vlems en Amber Paardenkooper. Ad had net een presentatie gegeven bij Empowering People over zijn initiatief Ecodorp Boekel. Volgens Ad was het een vruchtbare ontmoeting.

Mijn Onderzoeksreis

Als afgestudeerde van de TU Delft ben ik tijdelijk werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voor mijn onderzoek. Hierin zoek ik hoe visionaire documenten de ‘energieke samenleving’ kunnen ondersteunen. Tijdens mijn onderzoek stuitte ik op Ecodorp Boekel. Na een werkbezoek aan Boekel en een kennismaking met raadslid Ted van der Loo, leidde dit tot een interview op 19 maart.

Diepte-interviews

In een kleine kamer binnen het ministerie voerden we twee diepgaande gesprekken. Ad deelde zijn ervaringen over de samenwerking tussen hemzelf, de gemeente en andere betrokken partijen. Na een korte pauze, was het mijn beurt. Mijn vragen waren gericht op zijn motivatie, visie, en de rol van de nationale overheid.

Belangrijke Inzichten

Uit het interview bleek dat de samenwerking tussen Ad en verschillende overheidsprogramma’s soepel verliep. Het was echter duidelijk dat de verschillende ministeriële afdelingen niet altijd op één lijn zaten. Positief was dat erkenning van de overheid heeft bijgedragen aan de realisatie van Ecodorp Boekel. Ook was het inspirerend te zien hoe het ecodorp uitstekend samenwerkte met hun directe omgeving en de lokale belangen balanseerde met hun projectdoelen.

Tot Slot

Deze observaties geven een waardevol inzicht in hoe de nationale overheid energieke maatschappelijke initiatieven zoals Ecodorp Boekel kan ondersteunen. Mijn dank gaat uit naar Ad en Amber voor hun bijdrage aan mijn onderzoek. Eind juni hoop ik mijn onderzoeksresultaten te presenteren, met Ecodorp Boekel als een verhelderend voorbeeld.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.