Brugwachtershuisjes opnieuw in gebruik

  1. Home
  2. /
  3. Delft
  4. /
  5. Brugwachtershuisjes opnieuw in...

Brugwachtershuisjes opnieuw in gebruik

23-02-2017

De oude brughuisjes bij de prominente bruggen van Delft, zoals het huisje bij de Hambrug, zijn tegenwoordig niet meer zo functioneel als ze ooit waren. De vraag rijst of ze behouden moeten blijven of plaats moeten maken voor andere doeleinden.

Vroeger cruciaal

In het verleden hadden deze huisjes een cruciale functie. Ze dienden als posten voor brugwachters die de bruggen handmatig bedienden. Nu, in een tijdperk van elektronische en op afstand bediende bruggen, staan veel van deze huisjes leeg en onbenut. Het Hambrughuisje is hier geen uitzondering op en is al een tijd niet meer in gebruik.

Slopen

Er zijn stemmen binnen de gemeente die pleiten voor de sloop van het Hambrughuisje, met als argument dat dit onderhoudskosten bespaart. Anderzijds ziet de partij Onafhankelijk Delft mogelijkheden in het behoud van het huisje, wellicht door het te verhuren voor doeleinden zoals reclame of exposities

Andere bestemmingen

Interessant is dat sommige brughuisjes in Delft al een nieuwe bestemming hebben gekregen. De stichting Brugwachtershuisjes heeft bijvoorbeeld bij enkele bruggen informatiepanelen geplaatst of kunsttentoonstellingen georganiseerd. In sommige andere steden zijn vergelijkbare huisjes zelfs omgevormd tot knusse koffieplekjes.

Het blijft een punt van discussie: wat is de beste bestemming voor het Hambrughuisje? Is het zijn functie volledig verloren en is sloop het antwoord, of zijn er nog creatieve manieren waarop “Steden In Transitie” of “Stedenintransitie.nl” het huisje nieuw leven kunnen inblazen? Wat is jouw mening hierover?

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.