Een onzekere toekomst voor de kabelfabriek

  1. Home
  2. /
  3. Delft
  4. /
  5. Een onzekere toekomst voor...

Een onzekere toekomst voor de kabelfabriek

14-06-2015

Er is onrust ontstaan onder de ondernemers in de Kabelfabriek. Vorige week kwamen ze te weten dat er wordt gekeken naar een nieuwe bestemming voor het grote gebouw en dat het misschien niet verstandig is om nog in het pand te investeren.

Dit nieuws kwam als een schok, vooral omdat sommige ondernemers momenteel renovaties uitvoeren. Enkele, zoals Bouldercentrum Delfts Bleau en bierbrouwerij De Koperen Kat, hebben recentelijk flink geïnvesteerd om hun bedrijfsruimtes te transformeren.

Dries Wilschut van Stahlberg Investments raadde de ondernemers aan om voorzichtig te zijn met verdere verbouwingen. Zijn bedrijf evalueert de mogelijke herontwikkeling van het terrein. Hij legt uit dat het pand aan het einde van zijn levensduur zit en renovatie wellicht te kostbaar zou zijn. De meest logische stap lijkt sloop. Stahlberg Investments onderzoekt wat daarna gerealiseerd kan worden, maar dit proces neemt tijd in beslag.

Een creatief bolwerk verdwijnt?

Ze vermoedt dat de eigenaren financieel meer kunnen halen uit het terrein door er bijvoorbeeld appartementen te bouwen, maar stelt voor om een mix van woon- en bedrijfsruimtes te overwegen.

Amber Leeman, namens de Kabelkring, waardeert de openheid, maar het nieuws heeft de stemming onder de ondernemers wel veranderd. Ze hoopten hier voor langere tijd ongestoord hun bedrijf te kunnen voeren. Hoewel ze begrijpt dat de eigenaren hun plannen mogen hebben, vindt ze het jammer als een creatief bolwerk als de Kabelfabriek zou verdwijnen. Ze ziet de Kabelfabriek als een unieke plek in Delft, waar verschillende creatieve ondernemers hun thuis hebben gevonden.

Wilschut benadrukt dat het nog vroeg is in het proces. Het uitzoeken van de mogelijkheden en het verkrijgen van de nodige vergunningen is complex. Voor nu blijft de Kabelfabriek een plek voor ondernemers die op zoek zijn naar ruime en betaalbare locaties.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.