28-06-2018
In 2012 had, Elisabeth Boersma, de unieke kans om voor mijn bureau een artikel te schrijven in het format van Tabula Rasa. Dit stuk, getiteld ‘Van Crisis Naar Sociale Transitie’, verkende de diepgaande maatschappelijke veranderingen in het ruimtelijk domein die aan de basis zouden staan van het aankomende tijdperk.
De Crisis: Uitdagingen en Kansen
Tijdens deze turbulente periode werd economische groei afgewogen tegen menselijk geluk. Onze ecosystemen konden de druk van onze consumptiepatronen nauwelijks aan. We werden uitgedaagd om voorbij de egocentrische kapitalistische ideologieën te kijken en systemen te heroverwegen die in de nabije toekomst niet langer zouden werken. Het was een tijd van transformatie: van een statisch, kapitalistisch model naar een flexibele, sociaal-georiënteerde omgeving. In deze nieuwe realiteit werd van ons verwacht dat we niet alleen als professionals, maar ook als consumenten, producenten, ondernemers en burgers, veranderingen omarmden. Het delen van tijd, bezittingen en kennis werd cruciaal geacht om gezondheid, welvaart en wijsheid voor iedereen te bevorderen.
Reflectie: 5 Lessen uit de Transitie
Nu de crisis achter ons ligt – of dat nu zo gevoeld wordt – is de vraag: wat hebben we in het afgelopen decennium opgestoken? Is er echt een paradigmaverschuiving geweest in onze benadering van het ruimtelijk domein? Hier een overzicht: 5 essentiële inzichten uit deze transitieperiode.
Over Elisabeth Boersma
Na haar studie Architectuur aan de TU Delft heeft Elisabeth waardevolle ervaring opgedaan bij diverse architectenbureaus. Uiteindelijk besloot ze haar eigen weg te gaan en richtte ze netwerkbureau planB. op. Hiermee focust ze zich op stedelijke en sociale transformatiestrategieën, architectuur en grafische vormgeving. Elisabeth hanteert een strategische, tactische en operationele aanpak om maatschappelijke veranderingen in het ruimtelijk domein te realiseren. Haar rol is geëvolueerd van traditionele architect naar innovatieve urban strategist.