Politiek steekt kop in het zand

  1. Home
  2. /
  3. Den Haag
  4. /
  5. Politiek steekt kop in...

Politiek steekt kop in het zand

10-04-2017

Na de forse electorale terugslag, reflecteerde de PvdA op de oorzaak. Lodewijk Asscher suggereerde dat de PvdA duidelijker had moeten communiceren, en legde de focus niet op de beleidskeuzes van de voorgaande jaren. Recentelijk gaven enkele PvdA-leden in een NRC-interview aan dat de partij weer aantrekkelijker moet worden en meer discussies moet faciliteren.


Dit zou dus de reden zijn dat kiezers afhaken. In mijn perceptie gaat het meer om concrete issues, zoals verloren linkse idealen. Maar blijkbaar zoeken ze een meer eigentijdse partij.
Het NRC-artikel suggereert dat jonge, linkse stedelingen naar GroenLinks trekken en jonge arbeiders naar SP of PVV. Hierbij wordt een significante groep linkse kiezers over het hoofd gezien die zich niet vertegenwoordigd voelen door de huidige politieke koers. Deze groep verlangt naar een progressieve partij die zich focust op economische en sociale rechtvaardigheid.

Verloren authenciteit

De PvdA heeft haar authenticiteit verloren door de sociaaldemocratie los te laten en het neoliberalisme te omarmen. De beleidskeuzes van de partij resoneren met rechtse idealen, maar niet met de linkse.
Onder Asscher ging de PvdA nog verder door ‘progressief patriottisme’ te promoten. Dit concept, dat de partij verder van haar basis dreef, klonk tegenstrijdig en was een stap te ver.
De huidige PvdA lijkt haar ziel verloren te hebben. Degenen die de kernwaarden van de PvdA ondersteunen, kiezen nu voor rechtse partijen. De linkse kiezer vindt echter weinig terug in het huidige partijprogramma.


Als je nagaat waar de PvdA voor staat, krijg je vaak vage antwoorden. Deze algemeenheden weerspiegelen een gebrek aan duidelijkheid en visie binnen de partij.
Het huidige politieke landschap is voor mij, als linkse kiezer, teleurstellend. Partijen zoals GroenLinks en SP hebben ook hun issues, wat resulteert in mijn onvermogen om mijzelf in een van hen te herkennen.
Dus, PvdA, reduceer de kiezer niet tot iemand die alleen verandering in stijl zoekt. De linkse kiezer zoekt naar integriteit, visie en authentieke idealen.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.