Expositie Wipsite

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Expositie Wipsite

Expositie Wipsite

Niet klinisch, maar vlezig: net als seks zelf dus
do 17 mrt 2016 t/m zo 3 apr 2016
Melkweg Expo
Marnixstraat 409 , Amsterdam
Gratis toegang, reservering niet vereist

Initiatiefnemers Belle Barbé en Marilyn Sonneveld geloven in positieve seksuele voorlichting. Met Wipsite willen ze het beeld over seksualiteit feitelijk, genuanceerd en vooral positiever maken. Het platform biedt geen onflatteuze genitale wratten plaatjes zoals we die kennen uit biologieboeken, maar abstracte tekeningen, bewegende beelden en geluid over seks. Marilyn zorgt voor beeld. Belle voor de inhoud. Afgelopen maand waren ze samen te gast in het programma What’s Up? van Pakhuis de Zwijger. Op 17 maart wordt de website gelanceerd en tegelijkertijd opent een bijbehorende expositie in Melkweg Expo.

De huidige seksuele voorlichting is stoffig en ouderwets volgens Belle en Marilyn. Met Wipsite willen ze mensen helpen een positief zelfbeeld te ontwikkelen en een prettige beleving van hun seksualiteit te laten ervaren. In de abstracte beelden van illustrator Marilyn wordt gespeeld met humor en absurdisme. “Ook werken we samen met muzikanten die muziek onder onze video’s zetten, zodat alle zintuigen worden geprikkeld.”

Seks is ook leuk

“Seksuele voorlichting kan positiever” vertelt Belle tijdens het programma. “Veel seksuele voorlichting is gericht op waarschuwingen, dus hoe krijg je geen soa’s, hoe zorg je dat je niet zwanger wordt, hoe zorg je ervoor dat iemand niet iets bij je doet waar je nog niet aan toe bent etc. Dit is heel goed en belangrijk maar het mist het deel dat seks ook gewoon heel leuk is. En lekker.”

Marilyn laat als voorbeeld een boekje over de vagina zien, wat volgens haar erg gericht is op meisjes. “Wij denken dat je dit juist veel breder moet zien, en een vaginaboek ook voor jongens aantrekkelijk moet maken zodat ook zij hier in willen kijken. Maar dit sluit je al gelijk uit door dit zo tuttig vorm te geven.”

Dinsdag 2 februari vertelden Marilyn en Belle over Wipsite in Pakhuis de Zwijger. Bron: dezwijger.nl

“Purno de Purno is een inspiratiebron voor ons!”

Ongewone illustraties

“Wanneer je soa’s googelt, krijg je veel afschrikwekkende foto’s van bijvoorbeeld genitale wratten. Wij proberen door Marilyn haar tekeningen juist een wat abstracter beeld te laten, zodat je eerder ook echt informatie binnenkrijgt, dan alleen maar een afschuwelijk beeld van wat het is.”

Wipsite is actueel, maar ook tijdloos. Naast hedendaagse onderwerpen, willen ze ook fungeren als een encyclopedie. Op de website komen weetjes, feitjes maar daarnaast verdiepende artikelen over seksualiteit. “Onze doelgroep zijn mensen tussen de 12 en 30 jaar, omdat we aan de ene kant basisinformatie willen geven, en aan de andere kant verdieping willen verschaffen over het onderwerp.”

“We willen het taboe doorbreken dat je alles al over seks zou moeten weten als je in de 20 bent. Het is niet gek als je dan niet weet hoe je moet pijpen. Wij proberen informatie hierover toegankelijker te maken.”

Offline beleving

Vanaf 17 maart exposeert Wipsite in de Melkweg Expo. “Hier willen we een offline beleving van Wipsite creëren. We willen vooral werken met zintuigen, aangezien seks zintuigelijk is.” Het werk van Marilyn zal hier worden tentoongesteld, en daarnaast worden er hoekjes met geluiden van seks ingericht om bezoekers te informeren over verschillende vormen van seksbeleving. In het vooruitzicht wil het dynamische duo een Wipsite lespakket ontwikkelen voor middelbare scholen. “Hiervoor moeten we eerst goed gaan onderzoeken wat er mis gaat en wat de vraag is, zodat wij het vervolgens kunnen aanbieden.”

© Marilyn Sonneveld

Wipsite publiceert dagelijks informatieve weetjes over seks en seksualiteit. Meer leren? Kijk op de facebookpagina!

Betrokken stadmakers
Marilyn Sonneveld
Illustrator & initiatiefnemer Wipsite
Belle Barbé
Oprichter SSAFE & initiatiefnemer Wipsite

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.