Festival KUUB

  1. Home
  2. /
  3. Alkmaar
  4. /
  5. Festival KUUB

Festival KUUB

Biedt ruimte aan de culturist
za 4 jun 2016 t/m zo 5 jun 2016
Canadaplein Alkmaar
, Alkmaar
Gratis toegang, reservering niet vereist

Tijdens de landelijke week van de amateurkunst (WAK) vindt op zaterdag 4 en zondag 5 juni, de tweede editie plaats van festival KUUB, een professioneel opgezet amateurfestival. Uitgangspunt van dit gratis toegankelijk festival is de drempel naar kunst & cultuur te verlagen. Om dit te bewerkstelligen zet cultureel ondernemer Helen Groves zich samen met haar team van tenminste vijftien creatieve en enthousiaste vrijwilligers dan ook keihard in om de grens tussen artiest en toeschouwer zoveel mogelijk te vervagen.

‘Het is tijdens dit festival vooral de bedoeling dat mensen niet alleen komen kijken maar zoveel mogelijk meedoen’ legt de bevlogen cultureel ondernemer uit. Door middel van een zeer toegankelijke opzet met een familiaire sfeer moet het mensen prikkelen om actief deel te gaan deelnemen. KUUB (als afgeleide van ‘kubus’ als ruimtelijk symbool) geeft in de breedste zin van het woord ruimte aan de ‘culturist’. vervolgt Helen met een brede lach.

KUUB moet voor iedereen toegankelijk zijn en een podium bieden die past bij de performance en de mate van ervaring die iemand heeft. Daar waar de één zijn kunsten tentoonstelt op een fors podium daar kiest de ander er liever voor om zich in een kleine, knusse setting te laten zien en horen.

‘Mijn belangrijkste doel is dat mensen kunst en cultuur echt voelen.’

Helen spreekt zich krachtig uit en het is duidelijk dat ze heel goed voor ogen heeft hoe ze dit wil bereiken. Een grote ruimte waar van alles door en met elkaar gebeurt en waarin publiek en artiesten als een eenheid bewegen met interactie als belangrijkste element.
Vele mensen beoefenen naast hun reguliere werkzaamheden ook nog een artistieke hobby. Door middel van een buitenexpositie van foto’s welke een prominente plek zullen krijgen zal deze tweeledigheid heel zichtbaar worden gemaakt. Deze expositie zal al te bezichtigen zijn op het canadaplein in de week voorafgaand aan het festival en bovendien de rode draad vormen van het festival en tevens de looproute bepalen.

Het is duidelijk dat festival Kuub voor een warme, familiaire sfeer zal gaan zorgen door onder andere gebruik te maken van tipitenten, een totempaal, foodtrucks en bijzondere podia die door middel van prachtige constructies van bamboe en tentdoek een sfeervolle atmosfeer zullen creëren.
KUUB heeft al vele aanmeldingen ontvangen van amateurkunstenaars, grotendeels via organisaties, die een bijdrage willen gaan leveren aan dit festival. Er is echter nog volop ruimte voor amateurkunstenaars die niet verbonden zijn aan een organisatie. Je kunt hierbij denken aan een enorme creatieve diversiteit zoals bijvoorbeeld theatervoorstellingen, yoga, dans, improvisatietheater, tekenactiviteiten, singer-songwriters, beeldhouwers, verhalenvertellers, boekenschrijvers en dat waarvan jij denkt dat dit past binnen dit festival.

Misschien heb je wel een lumineus idee bijvoorbeeld dat barst van originaliteit over hoe bezoekers kunnen worden ontvangen deze dagen. Twijfel dan niet langer en neem contact op met Helen via info[@]festivalkuub.nl om je aan te melden als deelnemend ‘culturist’ op 4 en 5 juni zodat Alkmaars culturele hart volop kan stralen.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.