Hacking Habitat

  1. Home
  2. /
  3. Utrecht
  4. /
  5. Hacking Habitat

Hacking Habitat

Art of Control
vr 26 feb 2016, 17.00
De Vrije Wolf
Wolvenplein 36 , 3572 CD Utrecht
Toegang: €

Vanaf 26 februari 2016 is de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein geopend voor publiek. Meer dan tachtig kunstenaars en dertig wetenschappers, sprekers en auteurs laten er hun licht schijnen over de rol van technologie in ons leven. Hoe ver reikt de controle van high tech netwerken over onze samenleving?

Programma: Grand Opening Hacking Habitat (tentoonstelling van 26-02-16 t/m 06-06-16)

Deze grootschalige internationale tentoonstelling op de grenzen van kunst, technologie en sociale veranderingMeer dan 80 internationaal bekende kunstenaars en ontwerpers tonen tot 6 juni 2016 nieuw en bekend werk in de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein. Met o.a. Forensic Architecture (UK), Joseph Beuys (DE), Melanie Bonajo (NL), James Bridle (UK), Felix Burger (DE), Cristina Lucas (ESP), Centre for Political Beauty (DE), Johan Grimonprez (BE), Susan Hiller (USA), Samson Kambalu (MW), William Kentridge (SA), Laura Kurgan (USA), Metahaven (NL), Pedro Reyes (MX), Stanza (GB), Fernando Sanchez Castillo (ESP). 

Feestelijke opening vanaf 17.00 uur voor genodigden. De openingshandeling wordt verricht door Brigitta Jonsdottir, voorzitter van de Piratenpartij IJsland en kunstenares, in aanwezigheid van alle betrokkenen.

bron: hackinghabitat © Stichting Niet Normaal 2016

Wat  laat Hacking Habitat verder zien? We raken de regie over ons leven kwijt aan instituten en systemen. Overal hangen bewakingscamera’s die onze gezichten registreren. Facebook regisseert ons sociale leven en Google stuurt ons zonder omwegen naar de volgende aankoop. De NSA en AIVD surveilleren op grote schaal en financiële transacties van banken worden niet door mensen, maar door algoritmes aangestuurd. Het is de hoogste tijd om de controle terug te pakken – onze habitat te hacken. Niet door te strijden tegen technologie, maar door die in ons voordeel te gebruiken.

Hacking Habitat maakt ons bewust van de remote control maatschappij, en probeert het tij te keren op creatieve, soms humoristische manieren. Kom naar de tentoonstelling en laat je inspireren door Fernando Sanchez Castillo, William Kentridge en andere geëngageerde kunstenaars. Zij maken de controle voelbaar, hoorbaar en zichtbaar, komen met een krachtig tegengeluid – en laten zien hoe we de regie weer zelf in handen kunnen nemen.

Zie hier het hele programma van Hacking Habitat.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.