Migratiestromen, klimaatverandering, het wegvallen van de verzorgingsstaat…onze samenleving is op alle fronten in transitie. We weten dat onze kinderen straks voor culturele, sociale en materiële uitdagingen zullen staan waar wij zelf vooralsnog onmachtig naar kijken en het antwoord op schuldig blijven. Tegelijkertijd brengen technische ontwikkelingen mogelijkheden binnen handbereik waar we vroeger slechts van konden dromen.
Wij denken dat er geen betere plek is om je voor te bereiden op deze samenleving dan in je eigen stad. Maar hoe geef je zo’n leerproces vorm? Verschillende organisaties in een stad zijn hiermee bezig, van onderwijs tot zorg. Kinderen Aan Zee creëert een unieke ambiance waarbij de aanpak van kunstenaars verschillende partijen bijeenbrengt, inspireert tot samenwerking en creativiteit bij mensen losmaakt. Kunst en kunstenaars hebben hierin een belangrijke rol omdat deze – in co-creatie met deze partners én de kinderen – letterlijk en figuurlijk een speelruimte kunnen maken voor het ontwikkelen van nieuwe relaties en nieuwe beelden die noodzakelijk zijn om antwoord te kunnen geven op urgente maatschappelijke thema’s in de dagelijkse werkelijkheid.
Dit plan is ontstaan vanuit de gemeenschappelijke behoefte van cultuur- , techniek- welzijn- en onderwijspartners om hun aanpak in de begeleiding en talentontwikkeling van kinderen te innoveren. Partners van de succesvolle pilot in 2015 waren Artiance, HAL 25, FabLab de Kaasfabriek, Parlan en diverse basisscholen. Zij werkten met 50 kinderen, waarvan een groot deel niet op vakantie kon, aan een compleet zelfvoorzienend vakantieparadijs en gaven hen een inspirerende en verrijkende ervaring mee.
Dit leidde tevens tot duurzame samenwerking tussen bovengenoemde partners in de stad met diverse spinoff projecten zoals het Alkmaar Aan Zee schoolreisje.
In 2016 zal Alkmaar Aan Zee in het teken staan van film; HAL 25 verandert een week lang in een rauwe filmset waar decors worden gebouwd, scripts worden geschreven, filmmuziek wordt gemaakt en de technische kant van film tot het uiterste wordt onderzocht door kinderen én volwassenen.
Projectleiding Tamara Roos: t.roos[@]artiance.nl