zo 29 mei 2016, 14:00 Lloyd Hotel Amsterdam, Amsterdam

Verbind het verleden met het heden

Migratieverhalen in het unieke Lloyd Hotel Amsterdam
zo 29 mei 2016, 14:00
Lloyd Hotel Amsterdam
Oostelijke Handelskade 34 , 1019 BN Amsterdam
Gratis entree, reservering vereist

Op 29 mei huisvest het Lloyd Hotel Amsterdam het Lloyd Festival: Migrating World. Gedurende de hele dag wordt de bijzondere migratiegeschiedenis van het hotel gevierd en zullen migratieverhalen van nu worden gedeeld. Studenten van de Reinwardt Academie organiseren het evenement met hun onderneming Relate in samenwerking met Pocket StoriesVerhalen van Vluchtelingen en Refugee Company

Het evenement laat de verhalen zien van de landverhuizers die in de jaren twintig in het Lloyd Hotel verbleven. Aan de hand van deze unieke geschiedenis van het Lloyd Hotel wordt een koppeling gemaakt naar het hedendaagse vluchtelingenvraagstuk. Op deze manier creëert het festival een podium voor het thema migratie.

“We willen laten zien dat migratie iets is van alle tijden.” – Ingi Mehus, initiatiefnemer van Pocket Stories

Door middel van kunstinstallaties, muziek, lezingen, storytelling, rondleidingen en theater wil de organisatie het verleden en het heden verbinden. Wat dachten de landverhuizers toen en wat denken de landverhuizers van vandaag? De omstandigheden van aankomst en vertrek van migranten nu zijn anders dan honderd jaar geleden, maar sommige dingen veranderen niet.  De hoop, de twijfel en de angst, de dromen van een beter leven, de pijn van het afscheid en de onzekerheid over het onbekende: allemaal gevoelens die nog steeds een grote rol spelen. Samen met migranten en buurtbewoners wil Relate een evenement neerzetten waar een antwoord wordt gezocht op deze vraag. Op deze manier hopen ze bezoekers dichter tot het Lloyd Hotel en haar geschiedenis te laten komen.

“We hopen een festival te creëren dat een band met het verleden; de migratiegeschiedenis van het Lloyd Hotel en het heden; het migratievraagstuk nu, realiseert!” – initiatiefnemers van Relate

Programmering

Het programma op het Migrating World Festival is zeer divers. Naast een culinaire reis door verschillende landen, waar mensen eten kunnen proeven uit alle hoeken van de wereld, vindt de feestelijke opening van een nieuwe hotelkamer plaats. In samenwerking met Refugee Company is een van de kamers het Lloyd Hotel her-ontworpen door mensen met een migrantenachtergrond. De vernieuwde hotelkamer zal de hele dag open zijn voor publiek. Ook zullen er verschillende storytelling activiteiten plaatsvinden.

“Wat ik echt heel mooi vind, is dat migranten hun verhaal kunnen doen op ons festival.” – Indra, student van de Reinwardt Academie

Toegankelijk voor iedereen

De studenten zamelden via een crowdfundcampagne op voordekunst.nl geld in om het festival toegankelijk te maken voor iedereen. Hierdoor hebben ze het mogelijk gemaakt een gratis entree te bieden aan de bezoekers.

Het Migrating World Festival wil migranten een offline platform bieden waar ze hun verhaal kunnen vertellen. “Niet alleen vluchtelingen, maar migranten van alle verschillende aspecten, zoals een Duitse uitwisselingsstudent en een arbeidsmigrant, maar ook geadopteerde mensen uit de hele wereld”, aldus Ingi Mehus, initiatiefnemer van Pocket Stories.

Betrokken stadmakers
Ingi Mehus
Oprichter van Pocket Stories
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu