ma 30 mrt 2015, 20:00 Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Public Mediation #1: Van wie is de Amsterdamse Binnenstad?

Een anatomische les over het gebruik van de publieke ruimte op de Wallen. Public Mediation brengt stakeholders bijeen en ontrafelt conflicten.
ma 30 mrt 2015, 20:00
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 181 , 1019HC Amsterdam
Gratis entree, reservering vereist

In de binnenstad van Amsterdam lopen een heleboel werelden kris kras door elkaar. Mensen wonen, werken, winkelen, ondernemen, feesten, bezoeken prostituees, studeren, en zijn op vakantie. Deze mengelmoes vraagt veel van de publieke ruimte, haar gebruikers en dus ook van lokaal bestuur. Toenemende drukte werpt de vraag op, ‘Van wie is de binnenstad van Amsterdam nu eigenlijk?’

De afgelopen maanden heeft het Public Mediation Programma van de UvA het Wallengebied onder de loep genomen. Hoe gebruiken mensen de publieke ruimte? Hoe wordt het gebied bestuurd? Waar zitten de tegenstellingen?

In de anatomische les leggen wij de casus op tafel en vragen wij het publiek – bewoners, politici, wijkagent, wetenschappers, ondernemers, en iedereen die zich wil mengen in de discussie – naar hun ervaringen en ideeën wat betreft de Amsterdamse binnenstad.

De avond begint met een korte presentatie van het onderzoek dat de afgelopen maanden door het Public Mediation Programma is uitgevoerd. Aan de hand van verhalen worden alledaagse ‘tactieken’ van bewoners, bezoekers, en ondernemers vergeleken met ‘strategieën’ van lokaal beleid. De ervaring en betekenis van de publieke ruimte ontstaat in de wisselwerking tussen deze perspectieven. In de anatomische les wordt gezamenlijk onderzocht hoe deze werelden samengaan.

Bewoners, ambtenaren, bestuurders, en andere betrokkenen zullen als eerste de kans krijgen te reageren. Daarna zal de nadruk liggen op de vraag ‘Van Wie is de Binnenstad?’ De lessen uit het onderzoek op de Wallen zullen worden meegenomen om gezamenlijk tot een visie te komen over de rol van beleid, de betekenis van publieke ruimte, en de praktijken van Amsterdammers die gezamenlijk de toekomst van Amsterdam creëren. De anatomische les biedt betrokkenen en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om te leren, reflecteren, en deel te nemen aan een dialoog over onze binnenstad.

Tot slot zullen we terugkijken op de methode van een anatomische les om te zien waar, wanneer, en hoe deze methode kan worden ingezet in publieke beleidsbemiddeling processen.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu