F.A.Q.

Op deze pagina bundelen wij de veelgestelde vragen van lezers, redacteuren en andere geinteresseerden van dit platform. Heb jij een vraag die hier niet tussen staat? Stuur ons een e-mail op info[at]stedenintransitie.nl.

Wat is stedenintransitie.nl?

Nieuw Nederland – steden in transitie is een digitaal magazine waar sociale innovaties op de kaart worden gezet. Lokale Stadsambassadeurs in de steden kunnen op deze site laten zien wat er in hun stad gebeurt en zo kennis en ervaring uitwisselen. Elke stad krijgt zijn eigen pagina waarbij de lokale Stadsambassades een decentraal redactieteam vormen om de verhalen van hun Stadsambassadeurs te monitoren.

Wat is een Stadmaker?

Stadmakers zijn bij de stad betrokken actieve burgers en participerende professionals die – meestal van onderop – de stad leefbaarder maken. Dan gaat het bijvoorbeeld over het op alternatieve wijze inrichten van ouderenzorg of werkgelegenheid creëren in een wijk, het met betrokkenen vormgeven van een plein of een straat en lokaal in de buurt voedsel productie realiseren. Zij maken vandaag de stad van morgen.

Wat is een Stadsambassadeur?

Stadsambassadeurs verbinden het lokale netwerk van Stadmakers en vertegenwoordigen op een eigen manier hun stad. Gezamenlijk vormen de Stadsambassadeurs de Stadsambassade van hun eigen stad. Zij zetten de stedelijke vraagstukken op de agenda, organiseren lokale evenementen rondom stedelijke ontwikkeling en zijn het aanspreekpunt naar de andere Stadsambassades door het hele land.

Wat is een Stadsambassade?

Een Stadsambassade is het middelpunt in elke afzonderlijke stad waar de uitwisseling van kennis over de stad in transitie plaatsvindt. Dit kan worden vormgegeven als een fysieke plek maar het kan ook een netwerk van Stadsambassadeurs zijn. De Stadsambassade biedt Stadmakers de kans om andere Stadmakers van verschillende achtergronden en disciplines te ontmoeten en kennis en ervaringen te delen.

Hoe kan ik Stadsambassadeur worden en meedoen?

  • Word lid van de facebookgroep: Stadmakers & City Makers. Dit is een platform voor vragen, tips en tricks. Ook vind je hier video tutorials voor technische ondersteuning bij het werken als redacteur in de achterkant van de site als.
  • Registreer je hier en maak een profiel aan met een foto, titel en doorverwijzingen naar onder andere je LinkedIn profiel. Als lid kan je o.a. tips plaatsen op de homepage.
  • Wil je ook uiteindelijk Stadsambassadeur worden en zelf schrijven? Neem dan na registratie contact met ons op redactie[at]stedenintransitie.nl.

Wat is het gedecentraliseerde redactiemodel?

Alle content op de website wordt hoofdzakelijk gelieerd aan een stad. Die content wordt door de lokale Stadsambassade geproduceerd en gepubliceerd. Dit noemen wij het decentrale redactiemodel.

Wanneer Stadsambassadeurs schrijven over een initiatief uit hun stad of omgeving dragen ze bij aan de pagina die bij deze stad hoort. De decentrale eindredacteuren zullen die bijdrage aan de achterkant van de website zien en besluiten wanneer hij gepubliceerd gaat worden. Een eindredactieslag op decentraal niveau – per stad dus.

Wil je ook (eind)redacteur worden en zelf schrijven? Neem dan na registratie contact met ons op redactie[at]stedenintransitie.nl.

Hoe worden de verhalen verteld?

Op deze website verschijnen de verhalen uit Nieuw Nederland in zeven standaard formats:

1) Het Interview geeft Stadmakers een gezicht en vertelt hun verhaal (ongeveer 300 woorden).
2) Het Stadbericht is net als een blog waarmee de auteur enthousiast vertelt over een initiatief uit zijn of haar stad (ongeveer 300 woorden).
3) De Plek spreekt eigenlijk voor zich. Op deze manier kun je laten zien waar de interessante plaatsen in de stad te vinden zijn en wat daar gebeurt. Dit item bevat uiteraard ook geo data waarmee hij op de kaart verschijnt, én alle noodzakelijke contactgegevens om met ze in contact te kunnen komen.
4) De Publicatie kan een interessant artikel, verslag of inspiratie beslaan. Dit is niet per sé gelinkt aan een persoon of plek. Denk ook aan een boek, documentaire, applicatie etc.
5) Een Evenement is een interessante gebeurtenis die op de planning staat. Deze zal automatisch aan de agenda toegevoegd worden en bevat altijd een link naar het event en een beeld.
6) De Tip is net een Tweet; een heel kort berichtje met een link naar meer informatie.

Tot slot de vCards – een online visitekaartje van een Stadmaker die in een item besproken wordt. Als auteur kan je 1 of meerdere vCards toevoegen aan alle items behalve de tips. Hiermee kan de lezer snel en gemakkelijk in contact komen met die Stadmaker. Bekijk dit voorbeeld waar Stadmaker Martijn van den Dobbelsteen als vCard is toegevoegd.

Hoe kan ik de redactie tippen?

Heel eenvoudig! Ga naar de homepage en scroll naar beneden tot je de gele knop ziet met “Tip de redactie”. Klik op die knop en een venster opent waarin je een tip kunt plaatsen. Hiervoor moet je wel geregistreerd en ingelogd zijn.

Ik ben van een commercieel initiatief, kan ik aansluiten bij het platform of mijn inbreng delen?

Deze website is bedoeld om Stadmakers door heel Nederland te inspireren en met elkaar in contact te laten komen. Beschouw het als een digitaal magazine waar mensen van elkaar kunnen leren. Dit is dus niet de plek om je commerciële activiteiten te promoten en/of aquisitie te plegen. Dit betekent echter niet dat de bottom-up initiatieven die gedeeld worden geen rendabel financieringsmodel mogen hebben. De lokale Stadsambassades krijgen de taak toegewezen om ervoor te zorgen dat het platform in eerste instantie altijd gebruikt zal worden om elkaar te inspireren. Maar voel je vrij om de redactie een tip te geven via de gele knop op de startpagina!

Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu