Haarlem

Haarlem
  • Circulair
  • Technologie
Kweekcafé
Een innovatief horeca concept met een podium voor talenten, op een groene locatie die omgevormd wordt tot hét centrum van duurzaamheid.
Het Kweekcafé is al een begrip in de buurt en dat terwijl het café fysiek nog niet eens open is. Daar komt binnenkort verandering in. Hoe dat precies zit en wat het is, dat lees je hier. Het Kweekcafé is een plek en podium. Een café met een missie. “Wij willen verschil maken, impact hebben. En dat kunnen we nog beter als we samenwerken en anderen inspireren.” – Maaike van Beusekom Het Kweekcafé is een plek en podium voor voeding, natuur, innovatie en design. Eten en drinken zorgt voor verbinding. Het maakt dat mensen samenkomen, dingen met elkaar delen. Het is een ideale voedingsbodem om op een ontspannen manier kennis te maken met iets nieuws, iets wat je nog niet kent.  Het Kweekcafé laat haar gasten op een laagdrempelige en uitnodigende manier kennis maken met duurzame en circulaire producten en toepassingen. Een plek en podium. In hun werk hebben Maaike en Brigitte veel kennis opgedaan over transformaties, samenwerkingen en (gebied)ontwikkelingen. Brigitte: “We hebben vanaf de zijlijn het proces meegemaakt van innovatieve concepten, nieuwe manieren van samenwerken, broedplaatsen en we gaan nu zelf met die energie aan de slag. Zelf vorm geven aan een nieuw concept op een bijzondere locatie”. Er ligt een grote opgave om op een gezonde en eerlijke manier omgaan met grond- en afvalstoffen. In de afgelopen decennia zie je dat we ons aan de ene kant meer en meer bewust worden van de disbalans in de wereld en dat we aan de andere kant kennis en techniek combineren die een oplossing kunnen bieden voor de opgaven en vraagstukken van nu. Er is actie nodig, op grote schaal. Dat zie je bij actieve organisaties als De Groene Zaak, Nudge en Urgenda. Het Kweekcafé wil inspireren en experimenteren met nieuwe technieken, producten en kennis. Samenwerken met duurzame ondernemers. Daarom zijn ze ook mede-initiatiefnemer van het netwerk Circus Circulair waar Haarlemse ondernemers samenwerken in- en leren van circulair ondernemen. Het Kweekcafé biedt een podium om producten te verkopen, lezingen of workshops te geven of in gesprek te gaan met toekomstige klanten. Maaike: “Wij willen veel meer mensen, jong en oud, laagdrempelig kennis laten maken met deze duurzame ontwikkeling, met innovatieve toepassingen. We maken het mogelijk om te zien, te voelen, te leren, te proeven, te beleven en te ervaren. De Plek Het Kweekcafé neemt haar intrek in een oude werkplaats en een kas op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin. De Haarlemmer Kweektuin is een voormalige stadskweektuin centraal gelegen in Haarlem. Een jaar of 6 geleden heeft Gemeente Haarlem een participatieproces opgezet om de buurtbewoners mee te laten praten en denken over de toekomst van het park. Dat resulteerde in een bijzonder plan waar duurzaamheid, educatie en recreatie samenkomen. Een stichting van buurtbewoners werken aan de realisatie van dit plan en doen dat in samenwerking met Gemeente Haarlem. Na een selectieproces voor horeca is het Kweekcafé geselecteerd om te starten. Op het terrein zit al Stadslandbouw de Nieuwe Akker, Lost Lemon, Nederlands Hout en sinds kort Paddestoelman Coen die oesterzwammen op bio-stro kweekt. In de toekomst komen daar nog andere ondernemers bij. Maaike en Brigitte hebben elkaar leren kennis tijdens het selectieproces voor horeca op de Kweektuin. Beide vrouwen hadden onafhankelijk van elkaar een plek voor ogen waar ze hun ervaring, kennis, interesses en missie kwijt kunnen. Nu, bijna twee jaar later is het Kweekcafé realiteit. Dat proces ging niet zonder slag of stoot. Maaike: “Deze vorm van samenwerking tussen stichting en gemeente en een herontwikkeling van dit terrein is écht een uitdaging voor Haarlem en dat kwam ook tot uiting in het proces. Er waren de nodige hobbels te nemen en daarmee duurde het moment van starten langer dan we wilde. We hebben in de afgelopen tijd benut en allerlei gesprekken gevoerd en kennis opgedaan. We hebben veel ondernemers gesproken die al flinke stappen hebben gezet in de circulaire economie zoals (Cafe) de Ceuvel, Metabolic en Milieucentraal. Daarnaast hebben we diverse locaties bezocht. Boeiend en inspirerend. Na zo’n bezoek of gesprek duizelt en borrelt het tegelijk. Vaak worden we bevestigd in wat we zelf voor ogen zien en soms doen we door andere ook weer nieuwe ideeën op. Het is nu echt tijd voor uitvoering!” Vanaf februari is het Kweekcafé in gesprek over de verbouwing van de werkplaats. Waar ze eerst organisch wilde groeien, werd de wens om een solide duurzame basis neer te zetten steeds sterker. Brigitte: “Organisch groeien is leuk en boeiend maar de keuzes die we nu maken, moeten ook de juiste zijn. We zijn lang aan het stoeien geweest met het materiaal voor isolatie en de vorm van verwarmen. We hebben nu voor vloerverwarming gekozen met een installatie die straks ook aangesloten kan worden op biogas of een zonneboiler”. Om een plek te ontwikkelen is reuring nodig, nieuwe doelgroepen, andere mensen, nieuwe initiatieven. En het liefst buiten de gebaande paden. Het zogenaamde place making, een term die vaak gebruikt wordt in combinatie met broedplaatsen. Brigitte: “Dat zag wethouder Jeroen van Spijk ook, hij snapt wat we daarmee bedoelen en heeft het mogelijk gemaakt dat De Hoge Kas, een  ruimte van zo’n 580 m2 groot,  de de komende tijd experimenteel gebruikt mag worden “. Het Kweekcafé heeft hiervan 150 m2 tot haar beschikking voor gebruik als binnenterras en voor events. Daar komen verticale tuinen, aparte zithoekjes en een grote zandbak voor kinderen. Brigitte: ” Het wordt een beleving, je vindt er steeds nieuwe dingen en samen voegen we steeds iets nieuws toe. Net als de werkplaats willen we van de kas een inspirerende plek maken met veel groen (ook goed voor de klimaatbeheersing in de kas) met meubels misschien wel gemaakt door een 3 D printer of van bouwafval. Daarom werken ze nu ook samen met leerlingen van het Technasium. Door kennis, creativiteit en diverse invalshoeken te combineren ontstaan mooie dingen. We bieden hier een plek waar makers en inspirators het podium kunnen pakken. Door het experimenteel te gebruiken onderzoeken we samen met de Stichting Haarlemmer Kweektuin hoe we in de toekomst de kas verbouwen. Misschien wel tot energie producerende kas. Een kas waarin warmte en kou, water, voedings- en afvalstoffen alsook kennis circuleren” Het Kweekcafé heeft je nodig. Om te verbouwen is geld nodig. Een deel van de investering doen Maaike en Brigitte zelf. Voor het andere deel hebben ze voor crowdfunding gekozen. Maaike:”Wat we doen is nieuw,op een locatie temidden van woonwijken. Met crowdfunding willen we mensen bereiken en betrekken. Hen uitnodigen om gebruik te gaan maken van het podium, ons terras of de toekomstige vergaderruimte”. Investeren in het Kweekcafé kan al vanaf 25,- en je kunt kiezen voor voorverkoop of lenen tegen een rendement van 4%. Ze maken gebruik van het platform Crowd About Now voor hun crowdfunding. Je kunt tot eind augustus investeren in het Kweekcafé. Plek van verwondering Het Kweekcafé heeft gemerkt dat er een zoveel talent rondloopt. Mensen met een passie, met kennis, met een netwerk wat iets toe kan voegen aan de plek. Ze zoeken nieuwe technieken en producten die passen bij het concept, bij het duurzame stadspark. Bedrijven, zzp’ers en studenten die gebruik willen maken van de locatie, van het podium. Om iets te testen, om te informeren of onder een breder publiek bekend te maken.  Maaike: “Zo willen we dolgraag een Tiny House als vergaderplek, onze vaatwasser op regenwater laten draaien, een fiets voor kinderen waarmee ze stroom opwekken en zoeken we een circulaire horecakeuken leverancier”. Het wensenlijstje is lang en mooi! Over een paar jaar worden ze in 1 zin genoemd met Café de Ceuvel en heeft Haarlem er een bijzondere duurzame en innovatieve spot bij. Het Kweekcafé: Samen verschil maken. Zij creëren de plek, pak jij het podium?
Agenda in Haarlem
Nu even geen evenementen in Haarlem
Voeg iets toe.
Mail onze redactie
Laat ook zien wat er in jouw stad gebeurt
Word stadsambassadeur
Nu in Haarlem
  • Tip
    5eKwartier
    Met geengageerd locatietheater verbindt 5eKwartier mensen met elkaar en hun omgeving door bij te dragen aan de identiteit van gemeenschappen - www.5ekwartier.nl
  • Tip
    Eet u mee
    Eet U Mee brengt buurtgenoten samen aan de eettafel. Mensen die van gezelligheid houden, schuiven aan bij hun buurtgenoten die toch al thuis koken. eetumee.nl
  • Wat gebeurt er in jouw stad?Tip de redactie
haarlem
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu