"Als boer vind ik dat je moet durven kijken naar de mogelijkheden die de natuur ons geeft."

Opgroeiend op het familiebedrijf in Delfstrahuizen, boerde Boer Bartele en zijn familie helemaal volgens het boekje. Maar na 6 jaar bedrijfsleider te zijn geweest besloot hij met zijn vrouw Rianne uit de stad, zelfstandig verder te gaan op een geheel andere wijze; vooruit naar de oorsprong, als Boer Bart.

De boerderij

Op het familiebedrijf ging het goed, de dieren gaven veel melk, maar werken volgens het boekje was minder goed voor het rendement. Bartele stond voor de keus om op deze boerderij door te gaan op dezelfde manier of samen met zijn vrouw een andere uitdaging aan te gaan; hij koos voor de laatste optie. Met een frisse blik op wat de natuur ons te bieden heeft besloot hij bijna alles wat de mens bedacht heeft tussen dier en natuur los te laten. Op zijn eigen boerderij gaat hij vooruit naar de oorsprong van het boer zijn:

Het mooie is dat dieren al een hele hoop uit zichzelf doen zonder dat wij hoeven in te grijpen. Koeien zetten al weidend gras om in melk en vlees. Hun mest is goed voor het land en kippen helpen met het verspreiden ervan doordat ze de eitjes van de insecten erin zo lekker vinden. En het mooie is; ik hoef het ze niet eens te vragen! Ze vinden het zo leuk dat ik er ook nog een ei op toe krijg.

Kippen aan het werk

Vanuit het natuurlijk gedrag van de dieren richt Bartele zijn boerderij in waardoor het ingrijpen van de mens overbodig wordt en de kringloop rijker. Op deze manier kan er worden gezorgd voor een minimale c02 voetprint. De koeien en kippen doen zelf het werk en dat scheelt weer wat ritjes met de trekker.

 Terwijl ik met jou praat zijn de kippen lekker aan het werk. Wij hoeven daar zelf amper iets aan toe te voegen. De dieren doen waar zij gelukkig van worden en vervullen hun eigen functie in de kringloop. Met dit natuurlijke systeem kan de toekomstige generatie net zo genieten van de omgeving als wij nu doen.

Op deze manier probeert Bartele te laten zien dat het ook anders kan maar het is nog wel een uitdaging of het economisch haalbaar is. ‘Het kan nog z’n mooi idee zijn, maar als er geen behoefte is voor deze melk of eieren, is het niet haalbaar.’ Daarom is deze jonge boer niet op zoek naar een vrouw (die heeft hij al!) maar naar vrienden die de boerderij willen steunen. Steunen kan door ‘vriend’  te worden en jaarlijks een donatie te doen of door het verhaal te vertellen. Ook kun je voor zeer schappelijke prijzen deze pure producten afhalen bij Boer Bart of ze laten bezorgen. De bestellingen kun je zelfs via whatsapp plaatsen. Zo hebben de vrienden goede pure producten ‘een doosje of een fles liefde’  zoals Bartele dat zelf noemt en kan Boer Bart weer door met het ontwikkelen van de boerderij.

Bartele en zijn vrouw Rianne

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu