"Ik wil graag wat doen voor de stad"

Bozorg Khazraie studeerde aan de Fine Art University in Teheran. Toen Khomeini terugkeerde naar Iran, was het gedaan met de vrijheid van kunstenaars. Je moest werken volgens de duizend jaar oude normen van de mullahs. Zo niet dan riskeerde je vermoord te worden. Hij vluchtte naar Nederland toen de dood steeds dichterbij kwam. Inmiddels woont hij zo’n 25 jaar in Almere en heeft exposities gehad in binnen- en buitenland. Bozorg heeft ook een aantal gevels van huizen in Almere en Amsterdam verfraaid met zijn fantasierijke thema’s.

Bozorg vindt Nederlandse huizen van binnen mooi, maar de buitenkant vaak minder fraai en soms heel erg saai. Als hij zo’n plek ziet dan maakt hij een tekening op zijn computer en stuurt die dan naar een gemeente of een woningcorporatie. Hij hoopt ze zo ‘wakker te schudden’ en te laten zien dat het mogelijk is om een stenen muur te veranderen in een mooi kunstwerk.

‘We moeten de stad mooier maken’

Bozorg verandert een saaie muur in een sprookje

In oktober 2003 werd zijn gevelschilderij ‘de Zeemeermin’ onthuld op de muur van een woning op de hoek van de Doesburgkade in Almere-Stad. Na ruim 11 jaar begon het schilderij gebreken te vertonen. De woningen zijn van de woningstichting GoedeStede. Het beleid van GoedeStede is ‘Behouden wat je hebt’. Daarom heeft GoedeStede geld vrijgemaakt om het schilderij te herstellen en gelijk een opfrisbeurt te geven. Bozorg kwam met het plan om ook de linkerkant van de gevel in het schilderij op te nemen. Van GoedeStede kreeg hij de gebruikte materialen vergoed. Door de  medewerking van een schildersbedrijf en een steigerbouwer kon Bozorg zijn werk uitvoeren.

© Bozorg Khazraie

Drie weken stond Bozorg op de steigers overigens zonder dat hij werd betaald voor zijn arbeid. Dit is de minder fraaie kant van het verhaal maar desondanks zegt hij:

‘Ik wil graag wat doen voor de stad, daar wordt ik blij van, iets moois, dat is mijn leven’.

Bozorg heeft zichzelf overtroffen met een kleurrijk en poëtisch meesterwerk. Het kunstwerk is gebaseerd op een gedicht van een bekende Arabische dichter.

Vanaf de dag van de onthulling in 2003 zijn omwonenden en bezoekers enthousiast over het schilderij. Men herkent het schilderij met de Zeemeermin door zijn kleurrijkheid als een ‘landmark’ in de stad. Regelmatig staan toeristen het schilderij te fotograferen. Laat ze maar komen want de komende tien jaar is het kunstwerk van Bozorg Khazraie een vast ijkpunt in Almere-Stad.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu