"Denk altijd na over wat je nog wèl kunt doen met het eten dat je eigenlijk weg wilt gooien."

Deze duizendpoot was zeker de moeite waard om te interviewen. Christel is tekstschrijver en zal misschien ook voor Stadsambassade gaan schrijven. Laten we het hopen, want zo’n duurzame topper willen wij erbij en het past ook goed gezien haar ‘no waste’ stijl van leven. 

Naast het werken aan haar eigen zaak Tekstwinkeltje en het runnen van stichting KUNST van het DELEN, is Christel een paar jaar geleden begonnen met ‘Big taste no waste’, een aansprekend concept om mensen te motiveren verspilling tegen te gaan. Zij verbaast zich regelmatig over hoeveel wij weggooien en die verbazing is haar motivatie geweest om een verandering aan te brengen. Ze begon met zelf ‘waste’ inmaken, maar al gauw stond er een aansprekend concept en een samenwerking met een tomatenkweker. Christel maakt ketchup van tomaten die niet verkocht worden. Deze ketchup verkocht zij op markten, maar zij wil met name dat wij allemaal beter omgaan met voedsel.

big taste no waste_93Om hiervan te leven moet je de productie verhogen, maar Christel heeft geen zin om de hele dag ketchup te maken en dat snap ik dan ook wel weer. Het gedachtengoed, dat is waar het haar om gaat. Vroeger maakte men heel veel in of ze droogden het. Tegenwoordig wordt er zoveel weggegooid.

Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer waste je ontdekt en hoe meer mogelijkheden je bedenkt om dit tegen te gaan.

Christel is op zoek naar mensen die zich ook zo druk kunnen maken om ‘waste’ en het gedachtengoed van compleet benutten, opmaken en / of bewaren, met haar voort willen zetten. Tot die tijd heeft zij tips voor je waarmee je geld kunt besparen én je voedsel op kunt maken in plaats van het in de prullenbak gooien.

Oud brood bijvoorbeeld…
Knoflooktoast uit de oven, croutons voor in de soep, wentelteefjes op zondag en tosti’s. Brood is zoveel meer dan hetgeen wij bammetjes mee maken.

Groente
Je slappe bleekselderij kan nog prima in een soepje, maak een groentesoepje van je overgebleven groentes die niet even mooi meer op je bord liggen na een kokend badje. Het is gezonder en je hoeft niets weg te gooien. Mooi toch?

Het concept van Big taste no waste is dus gemakkelijk voort te zetten en door te trekken in van alles en nog wat. Wil jij in contact komen met Christel om hier eens over te brainstormen? Leuk!
Stuur haar een e-mail via bigtastenowaste@gmail.com.

156908_4016947343737_1500210657_n

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu