"Een kunstproject is voor mij pas geslaagd als de koppeling is gemaakt met de mensen uit de wijk."

Tijdens het interview met Jonmar van Vlijmen kregen we de tip Claudia Schouten te interviewen; een echte powervrouw die alles voor elkaar krijgt. Deze tip laten we natuurlijk niet onbenut en ik sprak haar tijdens de Stadexpeditie door Arnhem.

Claudia werkt momenteel als urban curator voor Motel Spatie artists-in-residence dat gelegen is in de multiculturele buitenwijk Presikhaaf. Motel Spatie is voortgekomen uit het kunstenaarsinitiatief Locatie Spatie dat ze in 2010 oprichtte. Vanuit een interesse in het gat tussen kunst en de samenleving is zij kunst gaan programmeren op levensechte plekken zoals winkelcentra. Plekken waar normaal geen kunst te vinden is voor mensen die normaal niet zo snel met kunst in aanraking komen.

Enerzijds faciliteer ik autonome kunstenaars en die verbind ik aan de wijk. Dit noem ik ‘engaged autonomy’; autonome kunst, maar dan in een andere fysieke en sociale context, ofwel; autonomie in verbondenheid. Een project is voor mij pas geslaagd als die koppeling is gemaakt met mensen uit de wijk. Dit doen we middels participatie en educatie. De kern blijft altijd kunst voor de kunst maar door te programmeren op de plekken waar ik dit doe loop ik tegen grenzen aan en dan wordt het interessant en ben ik als curator iets op het spoor.

Project 'into the grid' van Rob Voerman in het winkelcentrum

In 2010 startte Claudia met 10 kunstenaars een project waarbij zij aan de slag gingen in een leegstaand pand dat binnenkort gesloopt zou worden. Via de gemeente kregen zij een zak met sleutels in handen en de ambtenaar van vastgoed wenste hen veel succes. En succesvol werd het;

Er was geen structurele plek voor kunst en cultuur in Presikhaaf maar tegelijkertijd heel veel onbenutte ruimte. Van de gemeente mochten we tijdelijk een leegstaand pand in gebruik nemen. Hier waren ateliers te vinden en er werd kunst geprogrammeerd en binnen een half jaar trok het wekelijks 300 bezoekers uit de wijk.

Na twee jaar werden ze vriendelijk verzocht het pand te verlaten en wat bleek; ze moesten wijken voor leegstand. Nu, 3 jaar later, is het namelijk nog steeds een braakliggend terrein. Dit is zo’n grens waar Claudia keer op keer tegenaan loopt en ook aan de kaak wil stellen:

In een lege garage ging ik verder met een groep van 6 kunstenaars. Deze plek werd ons geboden door een sociale woningbouwcorporatie. Ook hier hadden we weer een wekelijks eetcafé maar we konden niet zoveel bezoekers aan als eerst. Met een actie kaartten we aan hoe weinig ruimte wij eigenlijk nodig hebben afgezet tegen de leegstand in Arnhem. Toen in 2014 de woningbouwcorporatie een vastgoedbedrijf werd pasten wij ineens niet meer in hun beleid. Ook al dienden we de hele wijk mochten we ons wederom gaan klaarmaken voor een verhuizing. Nu, een jaar later, staat dit pand nog steeds leeg.

locatiespatie

Inmiddels huisvesten de kunstenaars zich nu in een leegstaande bibliotheek via een samenwerking met een commercieel vastgoedbedrijf in plaats van een sociale woningbouwcorporatie. Hier bevinden zich nu onder andere de ateliers en ook een volkskeuken Mallemoere waar vrijwilligers komen koken waardoor er elke week 30/40 man kunnen eten voor een prikkie.

Zij zijn van grote waarde voor Locatie Spatie. En zo bieden we een plek voor mensen die buiten de samenleving vallen. Deze verbondenheid met de buurt maakt het een geslaagd project. Ook hebben we een kantoor laten ombouwen tot een residency genaamd Motel Spatie waar we buitenlandse kunstenaars kunnen ontvangen die ik vanaf 2013 ben gaan uitnodigen om te reflecteren op de wijk. Deze kunstenaars hebben dan hun atelier in Locatie Spatie en komen zo direct terecht in een actief kunstenaars netwerk. En de projecten die ik in Presikhaaf ontwikkel voeren we inmiddels ook uit in het buitenland op soortgelijke plekken.

Autonome kunst in verbondenheid dus en hiermee creëren ze maatschappelijke en culturele waarde in deze buitenwijk en vestigen zij ook de aandacht op onbenutte ruimte. In de leegstaand van Presikhaaf blijkt ruimte voor 340 Locatie Spaties. Wat hebben we liever; leegstand of autonome kunst in verbondenheid?

Betrokken stadmakers
Claudia Schouten
oprichter Locatie Spatie
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Arnhem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu