"Als je iets met je hart doet, levert dat altijd wat op."

Espresso Dates is volgens zichzelf dan wel een smoothie & juice bar, ontbijt en lunch restaurant en art gallery, maar volgens de mensen uit de buurt is het de huiskamer van Delfshaven. Dat is precies waar Stadmaker Alia altijd al van droomde. Een onderneming waar de ontmoeting centraal staat, waar iedereen – met welke achtergrond of opleiding dan ook – komt en waar het gros van de producten en gerechten lokaal, gezond maar vooral super lekker zijn.

In plaats van een locatie in het centrum koos Alia bewust voor Delfshaven. ‘Het ontbrak in deze buurt nog aan een plek waar je een goede kop koffie kon drinken. Door op deze plek te zitten wil ik bijdragen aan deze buurt’, vertelt Alia.

De afgelopen decennia waren de ontwikkelingen in Delfshaven niet altijd positief en de winkelstraat waarin ze zijn gevestigd had te kampen met hardnekkige problemen. ‘Er was een gebrek aan vertrouwen bij de ondernemers, waardoor het nog verder achteruit ging. Die straat moest uit het slop en ik durfde dat wel aan.’

© Floor Cornelisse

De populariteit van Espresso Dates heeft verandering in de straat gebracht. ‘Mijn man en ik sloten ons aan bij de winkeliersvereniging en na verloop van tijd wilden andere ondernemers weten wat ons succes is. Ook zij gingen bewuster nadenken wat ze kunnen veranderen aan hun product of manier van ondernemerschap.

De houding van de winkeliers wordt steeds positiever. Inmiddels is er voor de hele buurt een project gestart en is er geld vrijgekomen. Daardoor wordt veel meer mogelijk.’ Alia zou dat het liefst voor heel Delfshaven willen. ‘Het is zo’n gevarieerde wijk, met prachtige oude herenhuizen maar ook sociale woningbouw. De wijk is voor iedereen toegankelijk en het zou mooi zijn als ook iedereen zich welkom voelt. Ik hoop anderen te inspireren om in mogelijkheden te denken in plaats van beperkingen.’

Betrokken stadmakers
Alia Azzouzi
Ondernemer Espresso Dates
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Rotterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu