"Geduld is de belangrijkste tip. Als je verwacht dat je binnen een week alles rond heb, kom je bedrogen uit. Verandering gaat gepaard met weerstand."

Rudy van Belkom heeft een revolutionair idee om het stemmen opnieuw vorm te geven. Hij wil in plaats van het stemmen op personen, stemmen op verschillende thema´s. In dit interview vertelt Rudy meer over hoe hij van idee naar uitvoering is gegaan. 

Vanaf wanneer loop je rond met het idee van Het Nieuwe Kiezen?
“Precies weet ik niet, maar al wel een jaartje. In de zomer van 2015 heb ik een animatie laten ontwikkelen. Ik heb ook wel getwijfeld, maar het bleef mij bezig houden. Het idee is door de tijd heen ook geëvolueerd tot wat het nu is. Door de animatie moet je het idee naar beeld vertalen, dat was heel goed voor het concreet maken van het idee.”

Hoe is Het Nieuwe Kiezen van idee naar uitvoering gegaan?
“Door te praten met mensen en elke keer terug te horen dat mensen gefrustreerd zijn over het huidige stemmen. Het vertrouwen in de politiek is erg laag. Het idee ontstond toen ik ondernemer was en aan het einde van het jaar elke keer weer de belastingen moest betalen. Ik merkte dat ik totaal geen invloed had op de manier dat belastinggeld werd uitgegeven. Alleen door te stemmen heb je zogenaamd invloed op de uitgaven. Maar met de huidige manier van stemmen kon ik mijn behoeften niet kwijt. Daarbij zie je dat steeds minder mensen geïnformeerd stemmen, of zelfs helemaal niet. Als je een klus wilt uitbesteden in huis ga je eerst ook een heel onderzoek doen naar de juiste besteding, waarom niet bij het stemmen? Ik wilde naar een oplossing, niet alleen het debat aanvoeren, maar ook met een oplossing komen.”

© Het Nieuwe Kiezen

Wat heb je nodig om je plan meer vorm te geven?
“Als eerst heb ik draagvlak nodig. Het plan kan alleen slagen als het van onderaf gedragen wordt. Mensen moeten het willen. Daarom ben ik een petitie begonnen, om het tastbaar te maken. Het is geen verkiezingstijd, dus ik heb wel veel naamsbekendheid nodig. Als tweede heb ik een mogelijkheid nodig om het plan in praktijk te testen. Ik probeer Het Nieuwe Kiezen experimenteel in Breda te laten testen. Pas dan kun je onderbouwen dat het werkt, anders blijft het een hypothese. Naast onderop is er ook van bovenaf steun nodig voor het plan, om het te versnellen en meer vertrouwen te geven.”

Heb je nog tips voor mensen die al een tijdje met een idee rond lopen?
“Geduld is de belangrijkste tip. Als je verwacht dat je binnen een week alles rond heb, kom je bedrogen uit. Verandering gaat gepaard met weerstand. Geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen zijn nodig. Mensen hebben tijd nodig om verandering te accepteren. Praat veel met eindgebruikers en ga je idee testen. Zet geen oogkleppen op. Als het anders loopt dan je had gedacht pas het dan aan, houd niet teveel vast aan eigen visie, maar ontwikkel in samenspraak.”

Je stond in de finale van Radicale Vernieuwers, heeft dat nog voor extra aandacht voor je idee gezorgd?
“Ja dat is ook het doel van de zoektocht naar meer draagvlak, ik hoop dat er door Het Nieuwe Kiezen er weer meer vertrouwen in de politiek komt. De nominatie zorgde voor een boost aan aandacht en gaf een zetje om door te gaan. Het plan wordt nu ook sneller door de media opgepakt. Neelie Kroes zit in de jury dat geeft meer vertrouwen aan het plan, het krijgt meer erkenning. Dat geeft weer meer motivatie om door te gaan met Het Nieuwe Kiezen.”

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Breda
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu