"De ideale stad zou voor mij een stuk horizontaler zijn vergeleken met de huidige hiërarchische structuren."

Hoe maak jij de stad?
Vooral door na te denken over hoe mijn ideale stad eruit zou zien. Ik ben natuurlijk voornamelijk actief op IJburg. De ideale stad zou voor mij een stuk horizontaler zijn vergeleken met de huidige hiërarchische structuren. Hiermee bedoel ik de manier waarop besluitvorming plaatsvindt. Op het moment zijn de communicatielijnen verticaal goed georganiseerd, maar horizontaal is er weinig structuur in de communicatie. Natuurlijk wordt er veel horizontaal gecommuniceerd via facebook of twitter, maar dat is alleen niet zo goed gestructureerd. Mijn energie ligt bij het verbeteren van horizontale netwerken en door middel van mijn eigen automatiseringsbedrijf Crossmarx ben ik in staat om dit te doen.

Ik heb mijn ideeën in de praktijk toegepast op IJburg, bijvoorbeeld met Hallo IJburg en Kompas op IJburg waarbij ik de technische realisatie op me heb genomen. Kompas op IJburg is een project dat in januari gestart is. Het is begonnen met een online wenseninventarisatie van bewoners. We wilden starten bij de wensen van de IJburger zelf en niet van het stadsdeel wat het geval is bij mijnbuurtbegroting.nl waar ik ook aan mee heb gewerkt. Ondertussen hebben we 200 wensen verzameld die door één of meer personen als belangrijk worden gezien. De wensen worden alleen uitgevoerd wanneer er helpers en trekkers zijn en tot mijn verbazing zijn er veel trekkers van initiatieven. Kompas op IJburg probeert zo meer initiatieven in de buurt te activeren.

Welk initiatief/locatie/plek in de stad Amsterdam inspireert jou en waarom?
De Stopera omdat dit echt zo’n plek is die laat zien hoe het niet moet. Dit inspireert me enorm! De Stopera staat voor mij echt symbool voor de klassieke, hiërarchische manier van de stad besturen. Begrijp me niet verkeerd, ik klaag echt niet over de stad, het is prachtig hier! Maar met de besluitvorming moet iets gebeuren in de toekomst, het kan zo niet meer. Elke keer als ik het gebouw van de Stopera zie, dan word ik weer gemotiveerd om het anders te doen. Ook omdat ik me heel goed realiseer dat al die mensen die in dit gebouw zitten het ook niet beter weten. Ze zitten in een patroon. En het leuke is, ze vragen ook om hulp van buitenaf en ik voel me heel uitgenodigd.

Wat betekent Nieuw Amsterdam voor jou?
Het betekent voor mij inspiratie. We leven in een stad die natuurlijk al heel mooi is, maar toch proberen we met alle andere stadmakers en iedereen die er bij betrokken is de stad nog beter te maken. Nieuw Amsterdam straalt voor mij de ambitie uit om dingen te laten zien in de stad.
We hebben bovendien de luxe om die experimenten te doen hier in Amsterdam, zeker als je het vergelijkt met alle problemen in andere grote steden. Wat voor mij erg belangrijk is, is dat de experimenten die we hier uitvoeren inspirerend kunnen zijn voor iedereen buiten Amsterdam. De uitkomst kan erg nuttig en leerzaam zijn voor plekken waar ze deze mogelijkheden niet hebben.

Welke stadmaker moeten wij interviewen en waarom?
Ik zou de drie oprichters, Paul Engel, Linda Vosjan en Stef Spigt, van IJburgDroomt-IJburgDoet willen aandragen, omdat ik het heel erg knap vind dat zij zo’n goed functionerend bewonersnetwerk uit de grond hebben gestampt. Ze hebben door middel van dit netwerk op een heel positieve manier de doorontwikkeling van IJburg op de agenda gezet en inspiratie geboden aan veel anderen

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu