Drijvende kracht achter Stichting MOI: mensen helpen integreren – en meer
“Voor mij staan mensen centraal, niet de regels”
Shazia Ishaq geeft met haar Stichting MOI (Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie) hulp aan mensen die kampen met schulden. Daarnaast houdt ze zich bezig met integratiecursussen. Ze heeft inmiddels 240 vrouwen geholpen bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Inmiddels is Shazia uitgegroeid tot een onmisbare kracht in de stad – een echte Stadmaker dus. Tijd voor een interview!
Hoe maak jij de stad?
Ik heb MOI opgericht toen ik 17 jaar was. Nu, 10 jaar verder, ben ik langzaam bezig het stokje over te dragen aan mijn zus, Jasmin. Tijdens de eerste jaren van de Stichting, die begon in een Bollywood-videotheek, was het nog even goed zoeken naar wegen binnen de bestaande wetgeving en bureaucratie. Maar het vertrouwen van naasten en mensen van het Stadsdeel hebben me hier erg veel bij geholpen.
Alles begint bij jezelf als je verschil wilt maken. Het is daarom belangrijk dat je zelf de handschoen oppakt. Ik maak het verschil op het gebied van zorg en welzijn. Dit doe ik op een laagdrempelige manier: een informele setting waarin iedereen zich welkom voelt is een van de krachten van MOI. Daarnaast is er bij ons een loketfunctie – je kunt hier alles vinden onder één dak en wordt daardoor niet van het kastje naar de muur gestuurd. We bieden, vanuit ons kantoor in de Indische Buurt, ondere andere juridische hulp, schuldhulpverlening, maatschappelijke dienstverlening en hulp bij het verkrijgen van de Nederlandse Nationaliteit aan. Hierbij werken we altijd aan een stukje empowerment. We helpen graag, maar vinden het ook belangrijk dat mensen, na het traject, op eigen benen kunnen staan en niet vervallen in oude fouten.
Ik vind het erg belangrijk om er voor iedereen te zijn – gelijkwaardigheid is daarin het sleutelwoord. Mensen vinden het soms lastig om naar een grote instantie te stappen voor hulp en daarin spelen kleinere organisaties een belangrijke rol. Daarnaast vind ik een individuele behandeling vaak meer opleveren dan het werken volgens vaste regels en protocollen. Er kleven echter ook nadelen aan het kleinschalige karakter van de stichting. Je wordt door bepaalde financiers altijd gezien als een soort van vrijwilligersorganisatie – en zelfs als je al je tijd aan je initiatief besteed blijkt een eigen salaris vaak een illusie. Daarnaast moet je voor sommige activiteiten ook vergunningen hebben die je als zo’n vrijwilligersorganisatie niet of lastig kan bemachtigen.
Wat inspireert jou?
Ik haal inspiratie uit de dankbaarheid van mensen en ook doordat ik met eigen ogen zie wat we hier voor elkaar krijgen. Onlangs ben ik vergeleken met Robin Hood en Moeder Theresa, wat voor mij een hele grote eer is. Ook geeft het energie om door te gaan en nieuwe activiteiten te ontplooien. Ik hoop dat ik op deze manier ook andere mensen kan inspireren en dat de Stichting een voorbeeld wordt voor toekomstige Stadmakers en actieve burgers. Daarnaast sta ik altijd klaar voor nieuwe uitdagingen die op mijn pad komen, om ook daaruit weer nieuwe inspiratie te halen.
Wat betekent Nieuw Nederland voor jou?
Nieuw Nederland is als platform een hele mooie plek om Stadmakers en hun initiatieven onder de aandacht te brengen. Hierbij gaat het niet alleen om bewoners van een buurt of stad, maar ook zeker om ambtenaren en grotere instanties. Door dit soort interviews krijgen zij een beter beeld van hun stad en de mensen die in die stad veel werk verzetten. Voor mij is het een plek om je ideologie te verkondigen en andere mensen te inspireren. Voor de toekomst hoop ik dat Stadmakers, vrijwilligers en actieve bewoners in één adem worden genoemd met ambtenaren en ondernemers. Daarnaast denk ik ook dat het platform kan bijdragen aan een betere spreiding van geldstromen. Als financiers kunnen zien wat er allemaal van onderop gebeurt zullen ze hier ook eerder in investeren.
Welke Stadmaker moeten wij nog meer interviewen?
Ik waardeer het altijd erg wanneer drukbezette mensen zich inzetten voor de maatschappij. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, die ondanks hun harde werk tijd maken voor sociaal maatschappelijke initiatieven. Nando Russo en David Kutz zijn twee musici die veel doen in de buurt. Zo zetten zij zich momenteel in voor het project Muzieksleutel. Deze professionals hebben een hart van goud. Ze verbinden mensen zonder woorden te gebruiken maar doen dit met een taal die iedereen spreekt!