Een normaal maat mens in een Tiny House
“Ik wil een huis dat mij stimuleert om beter voor de aarde te zorgen.”
“Groter is altijd beter”, die uitspraak kent iedereen wel. Echter heeft Alkmaar een ware pionier wonen op het gebied van “less is more”. Marjolein Jonker (41) woont in het eerste Tiny House dat officieel met toestemming geplaatst is in Nederland! Een Tiny House is zoals je misschien al vermoedt een klein huisje, maar met alles erop en eraan.
Waarom een Tiny House?
Er zijn voor Marjolein veel redenen waarom een Tiny House zo aansprak. Het gaat er bij het wonen in een Tiny House voornamelijk om de levensstijl die je creëert. De huisjes worden vaak zelf gebouwd of zelf ontworpen, dus je kunt zelf kiezen wat belangrijk is in je woning en de dingen weglaten die je niet nodig hebt. Dus geen onnodige ballast, spullen of ruimte.
“Het gaat heel erg om eenvoudig leven en dat vind ik fijn, meer focussen of mensen en op ervaringen, op wat echt belangrijk is!”.
Verder is het milieu vriendelijke aspect van het wonen in een Tiny House ook erg belangrijk voor Marjolein. Omdat haar huisje ook off-grid is helpt dit om bewuster om te gaan met energie en water. In dit huis geldt: als de energie op is, dan is het ook op en als het water op is idem.
Off-grid (zelfvoorzienend), hoe werkt dat nou in een Tiny House?
Een Tiny house is een compleet klein huisje, dus met keuken, douche en toilet. Hoe werkt dat allemaal als je niet aangesloten bent aan bijvoorbeeld de riolering of waternet? Stroom en gas is vrij voor de hand liggend, Marjolein heeft 3 hele mooie zonnepanelen op haar dak en een omvormer die daar 220 volt van maakt zodat de koelkast, oven en sapcentrifuge gewoon kunnen draaien en verder nog 2 accu’s voor opslag. Voor de geiser en het gasfornuis heeft ze gasflessen die bijgevuld kunnen worden.
“De verwarming is een houtkacheltje en ik heb ook nog een infrarood paneel in de zithoek. Die gebruik ik alleen in de lente en de herfst, want in de winter heb ik daar niet genoeg energie voor “En water is regenwater! Wat ik gewoon op het dak opvang en dan gaat het via de dakgoten naar de IBC tank”.
De IBC tank staat een stukje van Marjolein haar huisje af en daar heeft ze een mooie houten kist omheen laten bouwen. “In de IBC tank gaat het eerst nog door een soort grote vijverfilter en dan gaat het weer terug het huis in. Daar kan ik dan gewoon mee douchen, de afwas doen en ik heb een filter onder de gootsteen en die maakt er drinkwater van.” zegt ze vrolijk. Marjolein is ook niet aangesloten op de riolering, dit heeft zij simpel opgelost door voor een composttoilet te kiezen. Verder gaat het gebruikte water door een natuurlijk filteringsysteem wat bestaat uit hele mooie waterplanten naast de woning.
Locatie, locatie, locatie!
Marjolein heeft haar schitterende houten huisje geparkeerd op het terrein van de Gasfabriek. Het is een schitterend stukje groen vlakbij het centrum van Alkmaar. Vorig jaar is Marjolein op zoek gegaan naar een goede plek voor haar huisje, toen kreeg ze de tip om eens bij de Gasfabriek te gaan kijken. Nicolette van de Gasfabriek was meteen erg enthousiast en gaf groen licht! Het was nog wel even afwachten of er ook toestemming zou komen vanuit gemeente Alkmaar. “Mijn huisje was eind mei klaar, en zou de 22ste hierheen komen, ik kreeg pas de woensdag van tevoren bericht dat ik hier mocht wonen. Dus dat was heel spannend!” Alkmaar is de eerste Nederlandse gemeente die toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van een Tiny House.
Toekomstplannen…
Bij één Tiny House stoppen we natuurlijk niet! Samen met Nicolette van de Gasfabriek heeft Marjolein een projectplan geschreven voor een Tiny village. Ze zijn nu bezig om een omgevingsvergunning aan te vragen voor vijf huisjes (inclusief die van Marjolein) voor vijf jaar. De uitspraak hoort zij binnen acht weken. Marjolein is erg positief en heeft volop plannen voor het kleine dorpje. “Het word een soort studie project! Kijken hoe het allemaal werkt, verschillende soorten huisjes en verschillende soorten bewoners. We gaan samen met hogeschool Inholland onderzoek doen over in welke mate je de ecologische voetafdruk verkleint als je in zo’n huis woont?”. Verder is Marjolein druk bezig om een stichting op te zetten genaamd Tiny House Nederland. Ze wil zich graag volledig kunnen storten op de Tiny House movement in Nederland.
“Er zijn heel, heel veel mensen die zo willen wonen en die kansen zijn er gewoon nog niet. Daar moet voor gevochten worden en dat wil ik heel graag doen.”
Wil je nog meer weten over Marjolein en haar Tiny House? Je kunt haar volgen op Facebook of via haar blog.
Wil je het Tiny House in het echt zien? Dan kun je elke eerste zaterdag van de maand tussen 13:00 en 16:00 langs komen voor een kijkje!