"Lelystad is te braaf"

Stadmaker Iris v’t Bosch is initiatiefnemer en artistiek leider van #Loods32, kunstenaarsinitiatief en platform waar kunstenaars uit Flevoland –en elders- de vrijheid krijgen om projecten en activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en vormgeving te realiseren. Iris hoopt hiermee bij te dragen aan een Flevolands cultuuraanbod dat meer is dan sport of vermaak.

Ik mis vooral de experimenten, de vrijheid en de grensoverschrijdende kunst in Flevoland. Lelystad is heel erg braaf. Terwijl er genoeg mensen zijn die wel meer willen dan alleen vermaak. Met #Loods32 hoop ik vooral de Flevolandse kunstenaars en kunstenaars en vrijdenkers uit andere gebieden bij elkaar te brengen zodat er een interessant netwerk en samenwerkingen kunnen ontstaan waarmee wij hier invulling aan kunnen geven. Op dit moment zit iedereen nog heel erg in zijn ‘ eigen clubje’  en dat is jammer.

Iris organiseert verschillende projecten en evenementen om deze verbinding tussen kunstenaars de Flevolandse bevolking tot stand te brengen. In het laatste weekend van juni organiseerde zij bijvoorbeeld Moving Power. Van de geschiedenis van macht tot de stammenstrijd in Lelystad, van psychologen tot kunstenaars en filosofen; vanuit verschillende invalshoeken en disciplines is tijdens dit driedaagse festival nagedacht over het thema macht.

Moving Power

Alle ervaringen van vorige projecten verwerk ik weer in mijn nieuwe projecten. Dit laatste project, Moving Power, is dan ook mijn grootste succes tot nu toe. Het vervolg staat al in de startblokken. Maar ik heb meer op de plank liggen, ik ben nu bijvoorbeeld ook betrokken bij het project Cel9.

In de nieuwbouwwijk Warande in Lelystad zijn de allerlaatste KPN telefooncellen van Nederland geplaatst. De cellen zijn ingericht door kunstenaars uit Lelystad en Flevoland en vormen samen een openlucht tentoonstelling over communicatie en verbinding. Iris wil met haar cel een verbinding tussen de natuur en de wijkbewoners tot stand brengen.

Op de cel heb ik overgrootmoedersrecepten uit de natuur getekend en beschreven. Ik schenk bijvoorbeeld vlierbloesemlimonade, de vlierbloesem pluk ik hier in de wijk. Het is mooi weer vandaag dus ik ga straks ook nog even een uurtje limonade uitdelen aan de kinderen in de wijk.

Cel9

Met Nieuw Nederland heeft Iris een haat-liefde verhouding.

Ik heb het idee dat het toch vooral een bepaald soort initiatieven zijn dat vooral aandacht krijgt. Projecten die passen in het beleid van de gemeente en ook worden gebruikt ter de promotie van die gemeenten. Kleinere initiatieven en steden, die de aandacht van een platform als Nieuw Nederland misschien nog wel het hardst nodig hebben, missen de boot. Het zijn vooral de grote steden die hier vertegenwoordigd worden.

Zelf vind Iris de Almeerse zorgkunstenaar Hein Walter een echte stadmaker.

Hij betekent veel voor Almere op het gebied van kunst, maar doet veel meer dan dat. Hein maakt bijvoorbeeld ook kunst met dementerende inwoners van een zorginstelling. Hij werkt niet volgens een vast stramien en daar komen mooie en verassende dingen uit voort.

Betrokken stadmakers
Iris v’t Bosch
Artistiek leider #Loods32
Hein Walter
Beeldend kunstenaar
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Lelystad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu