"Je bent altijd maar 1 stap verwijderd van de mensen die je moet hebben voor samenwerking."

Geboren in Friesland, maar al 8 jaar trotse bewoner van Zwolle. Hier zet Gooitske Zijlstra zich als zelfstandig ondernemer en op vrijwillige basis in voor de stad. Ze is hiervoor betrokken bij verschillende projecten waar het lampenkap project er een van is.

Honderden lampenkappen met een eigen verhaal vervingen een tijd lang de normale straatverlichting en kleurden vrolijk de Sassenstraat. Een bijzondere straat met veel geschiedenis en prachtige historische gebouwen die wel wat extra aandacht verdiende.

‘Het idee was om stopkracht te creëren; mensen te verleiden even wat langer stil te staan door ze iets verrassends te bieden dat in het oog springt. Samenwerking en co-creatie waren heel belangrijk bij het realiseren van dit project. Het project werd door de hele buurt gedragen.’

De crowdfundactie ‘adopteer een lampenkap’ financierde gedeeltelijk het project. Ook ondernemers en partners deden een financiële bijdrage. Daarnaast hebben veel Zwollenaren, bedrijven en organisaties met materiaal, spullen en mankracht meegeholpen. En ook de gemeente was uiteraard betrokken vanaf het begin van het project aangezien het ging om de publieke ruimte. Een leegstaand pand in de Sassenstraat diende als werkplaats.

‘Op een duurzame manier konden we zo waarde toevoegen aan de straat waarbij allerlei partijen aan elkaar verbonden werden door samenwerking vanaf een vroeg stadium.’

Dit tijdelijke project was erg geslaagd en duurde zelfs een jaar langer dan verwacht. Wegens de technische levensduur van de lampen moest er dit jaar dan toch een einde aan komen. Maar Gooitske heeft sindsdien niet stilgezeten. Ze is onder andere mede initiatiefnemer van Zwolse Peperz: een online magazine over smaakmakers van de stad. Hier werkt ze aan met 12 andere Zwollenaren die een liefde voor hun stad delen. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in Galerie het Langhuis: een expositie- en werkruimte voor hedendaagse beeldende kunst dat sinds 2015 wegens het wegvallen van subsidie de eigen broek moeten ophouden.

En sinds januari dit jaar is Gooitske ook betrokken bij het opzetten van Club Cele dat januari dit jaar opende. Onder dit label worden er diverse programma’s en activiteiten georganiseerd met betrekking op de actualiteit. Gooitske verzorgt hier elke dinsdag de programma’s waarbij verschillende partijen uit de stad worden uitgenodigd en welkom zijn mee te denken en te praten over maatschappelijke vraagstukken.

© Raymond van Olphen

De terugkerende Tegenlicht-Meetups zijn hier bijvoorbeeld onderdeel van. Maar ook de reeks ‘De Spontane Stad, hoe doe je dat?’. Rondom deze vraag gaan we in gesprek met architecten, ontwikkelaars, kwartiermakers, kunstenaars, kantelaars en vele anderen. De stad wordt namelijk niet meer ontworpen op de tekentafel; ze wordt gemaakt door deze mensen. Experimenten aangaan en dingen uitproberen is hierbij heel belangrijk.

Door mensen te verbinden op deze plek – die we zouden kunnen zien als een Stadsambassade – hoopt Gooitske de transitie op alle domeinen in de stad een versnelling te geven om de stad groener, mooier en aantrekkelijker te maken voor haar inwoners en bezoekers. Ook op cultureel en innovatief gebied zou Gooitske willen dat er zichtbaar dingen gebeuren in de stad. Gelukkig heeft Zwolle hier de juiste basis voor, verbindingen tussen mensen zijn namelijk snel gelegd.

‘Je bent altijd maar een stap verwijderd van de mensen die je moet hebben voor samenwerking. Verbindingen zijn makkelijk gelegd en de bereidheid om samen te werken is groot in Zwolle.’

Betrokken stadmakers
Gooitske Zijlstra
Projectleider at Club Cele
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Zwolle
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu