"De nieuwe boeren zijn programmeurs"

Joey Friesen runt al tien jaar zijn eigen bedrijfje ‘Buro Friesen’, waarmee hij websites maakt en concepten ontwikkeld. Oorspronkelijk was het een bedrijf in groot formaat printen, maar na vier jaar verkocht hij zijn inboedel en ging een jaar reizen. Sinds hij terug is richt hij zich op wat hij echt interessant vindt. Een van die onderwerpen is cityfarming. “Maatschappelijk verantwoord is helemaal geen vereiste, maar het is vaak wel waar ik in geïnteresseerd ben.”

Het project waar hij nu in verwikkeld is heet Modpon. Dit slaat op ‘Modular Ponics’, systemen waarbij planten boven elkaar worden geplaatst en waarbij geen aarde gebruikt wordt maar kleitabletten of lavakiezels. Via een geautomatiseerd systeem worden de planten gevoed en (led-)groeilampen zorgen voor ideale groeicondities.

“Zelfvoorziening had altijd al mijn interesse en dan vooral zelfvoorziening die zo min mogelijk moeite kost. Lui? Iedereen is op een bepaalde manier lui, daarom zijn er supermarkten.”

Maar om alles wat je nodig hebt zelf te verbouwen, daar zijn huisjes en appartementen in de binnenstad te klein voor. Gelukkig staan er genoeg kantoorpanden leeg. “Dit zou het gaafst zijn op wijkniveau. Op braakliggende stukken grond en in leegstaande panden kunnen grote installaties worden geplaatst waar komkommers, tomaten of wat je maar bedenkt worden gekweekt. De modulaire installaties zijn makkelijk verplaatsbaar. Er is geen aarde nodig en het water met voedingsstoffen wordt rondgepompt, dus minimale verspilling. Daarnaast is dit veel energiezuiniger dan kassen en hoeven er geen pesticiden te worden gebruikt en blijven transportkosten laag. Prachtige oogsten dus ook voor restaurants, bijvoorbeeld.”

Workshop Urban Wonder

Het ideaalbeeld is zelfs nog ‘luier’. Als er meerdere systemen in gebruik zijn, is het de bedoeling dat alle data vastgelegd wordt om de automatisering te optimaliseren. Dit moet gebeuren door een sensornetwerk waardoor alles met elkaar communiceert.

“Als dit systeem werkt, zou je als producent alleen nog aan te hoeven geven wat je wil kweken en de rest gaat vanzelf. De nieuwe boeren zijn programmeurs.”

Het hele project is open-source. “Ik begon dit voor mijzelf, thuis. Ik wilde zo’n systeem hebben staan om mijn eigen groente en fruit te kweken. Met hulp van vrienden groeide het tot iets met potentie.” En nu staan er zelfs workshops op het programma. Samen met Citydwellers opent HEUVEL Eindhoven op de eerste verdieping een Design@Work Kids Gallery. Kinderen gaan in workshops aan de slag met design en duurzaamheid en in twee van die workshops gaan kinderen hun eigen kleine groeikit in elkaar zetten. “Die workshops zijn een mooie boost. Het was al een leuk idee waar we met vrienden verder aan werkten, maar de deadline van die workshops zorgt ervoor dat we sneller met iets concreets komen. En dan hopen dat we ergens met iets groters aan de slag kunnen.”

Betrokken stadmakers
Joey Friesen
Eigenaar Buro Friesen
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu