"De kloof tussen de vastgoedsector en de creatieveling moet gedicht worden"

Zodra het donker wordt, gaat in Arnhem dezen dagen het groene licht aan; het licht van beschikbaarheid. Tijdens het festival Ruimtekoers wordt leegstand zo letterlijk in de spotlights gezet. Het brein hierachter? Studio HALFVOL. Een groep jonge ondernemers die de wereld een beetje beter willen maken vanuit de positieve filosofie: het glas is halfvol. Ik sprak met Yosser Dekker, initiatiefnemer en artistiek leider van dit toonaangevend collectief.

De binnenstad wordt met Ruimtekoers eigenlijk een soort showroom van toffe invullingen van leegstaande panden. Hiermee stellen we niet alleen leegstand op een mooie manier ten toon, maar doen er tegelijkertijd meteen iets mee. We richten ons dus hoofdzakelijk op kansen en niet op het probleem. We laten zien wat er al gebeurt en dagen mensen uit om mee te doen en aan te haken.

Vanuit verschillende pijlers is er door heel de binnenstad een gevarieerd programma te beleven met optredens, exposities en feestjes. Maar ook een inhoudelijk programma met debatten, lezingen en workshops. Creatieve invullingen van leegstand staan centraal. Zo is een leeg kantoor omgebouwd tot expo en tijdelijk hotel onder de naam Bedstay. En het oude ABN-AMRO gebouw werd omgebouwd tot ‘a place to be‘; een plek waar mensen samenkomen en nieuwe ideeën ontstaan.

Opening Ruimtekoers

Aan deze tijdelijke programmering komt 11 april jammer genoeg een einde. Maar Yosser werkt door vanuit een belangrijk streven. Namelijk het slechten van de kloof tussen de vastgoedsector en de creatievelingen.

Als je kijkt naar de stad dan zie je dat er meer samenwerking moet komen. Wij proberen creatievelingen en eigenaren van panden bij elkaar te brengen. Deze mensen zitten niet samen in de kroeg en ze spreken een andere taal. Maar beiden hebben talenten die gecombineerd zouden moeten worden. De creatieveling kan out-of-the-box denken en de meer zakelijke lui kunnen hier een verdienmodel bij bedenken. Deze kloof moeten we dichten.

 

© Roof Garden brengt leegstaande daken tot leven - Bas Boerman

Maar als culturele hoofdstad van het oosten heeft Arnhem niet alleen een boost in leegstand nodig. Het is ook belangrijk dat de nieuwste generatiemakers een plek krijgen om zich te ontwikkelen. Yosser werkt op dit gebied samen met productiehuis Generale Oost en Theater aan de Rijn.

Theater aan de Rijn is een klein, lief theater in de binnenstad en zij hebben van de provincie Gelderland subsidie gekregen om te verbouwen en hier een verdienmodel bij te bedenken. Jonge makers krijgen hier een kans. Ze worden professioneel begeleid en als ze hier klaar zijn kunnen ze naar grotere gezelschappen toe. Het plan is om dit theater uit te breiden tot een ontmoetingsplek voor de creatieve voorhoede. De stad heeft zo’n plek voor talentontwikkeling echt nodig.

Tot slot vroeg ik hem of hij nog advies had voor andere Stadmakers.

Kijk naar kansen in plaats van problemen en ga het gewoon doen! Ga niet als eerste naar de gemeente om geld te vragen, maar begin gewoon. Speel daarbij in op zoveel mogelijk belangen en dan komt de gemeente vanzelf wel om de hoek kijken.

Betrokken stadmakers
Yosser Dekker
Initiefnemer Studio HALFVOL
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Arnhem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu