"Wacht niet af, je kunt altijd iéts doen!"

Als afwisseling op zijn werk als tekstschrijver startte Frans in 2009 samen zijn partner een stadslandbouwproject in een leegstaand tuincentrum in Groningen van 3000 m². Mensen voelden zich als snel aangetrokken tot de locatie en boden spontaan nieuwe ideeën aan om op deze plek verder te realiseren. ‘We kweken en verkopen planten en adoptiekerstbomen, kinderen uit de omliggende opvang komen spelen, we eten er samen, er zijn cursussen, workshops,  bijeenkomsten en feesten. Een groene hub, zeg maar, al past hup misschien beter.

In het voorjaar van 2013 kreeg Tuinindestad te horen dat de gemeente andere plannen had met de grond en was verkocht. Frans legde zich daar bij neer, maar stelde zichzelf wel de vraag ‘Wie beslist dat eigenlijk?’ Dit was dan ook de aanleiding voor een brief getiteld: Van wie is de stad? De brief aan de Gemeente heeft er niet alleen toe geleid dat Tuinindestad betrokken werd bij het nieuwe bestemmingsplan, maar opende ook de deuren voor het betrekken van burgers bij andere ruimtelijke beslissingen.

Een recent hoogtepunt is The Free Café, een café waar mensen gratis eten en drinken kunnen halen. Dit is volgens Frans een mooi voorbeeld van organische ontwikkeling. ‘Het sluit aan bij wat wij altijd hebben gewild. Openheid, vertrouwen en de dingen organisch laten gebeuren in plaats van direct een eindplaatje voor ogen hebben. Met vertrouwen en aandacht in plaats van wantrouwen en angst.’ De ervaring met Tuinindestad heeft Frans het gevoel en de drive gegeven dat dingen anders moeten als het gaat om voedsel, energie en het bouwen van de stad.

Een ander soort participatie is alleen mogelijk als routines veranderen. Als kennis, macht en kapitaal worden gedeeld met iedereen, dwars door de hiërarchie heen. Dat is mijn missie en daarom is het belangrijk dat alle krachten zich verzamelen rond de MeetUps van Tegenlicht en het netwerk rond de stadsambassades.

Betrokken stadmakers
Frans Kerver
eigenaar VetteVis Communicatie
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Groningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu