"Leiden moet wel Leiden blijven! "

Stadmaker Arian van Rijssen werkt samen met Stadslab Leiden om Leidenaren met potentie, kennis en goede ideeën aan elkaar te koppelen en netwerken te bouwen.

“Wij luisteren naar mensen die normaal niet gehoord worden”. Op deze manier ontwikkelen zich allerlei inspirerende projecten, waarbij het karakter van Leiden gewaarborgd blijft, want dat is belangrijk, zegt Arian: “Bij Stadslab willen we van alles met de stad, we willen duurzamer, creatiever, leuker… maar we moeten ook Leiden blijven!

Dus naast de vraag ‘wat willen wij met de stad?’ staan we ook stil bij de vraag ‘wat maakt Leiden zo leuk?’ en ‘Hoe kunnen we dat versterken?’”. Een project waar Stadslab nu mee bezig is het aanleggen van het Singelpark. Een lang stuk groen langs de grachten, echt iets voor Leiden. Want het mooiste aan Leiden vindt Arian het water. “Leiden is na Amsterdam de stad met de meeste grachten van Nederland. In deze tijd zijn ze prachtig verlicht, en ziet de stad er sprookjesachtig uit als de schemer invalt.”

De gemeente is het ook opgevallen dat Stadslab goed werk doet. Bij de herontwikkelingsplannen voor de Leidse binnenstad hebben ze Stadslab, actief betrokken. “Normaal zouden de hogen piefen zich daar mee bezig zijn, en nu zijn wij daar ook met een delegatie aanwezig zijn, als stadslab en dus als gebruikers.”

Nieuw Nederland is voor Arian de toegang tot een netwerk van inspirerende stadmakers. “Je moet natuurlijk oppassen voor kopieergedrag. Wat in de ene stad werkt kun je niet één op één verplaatsen naar de volgende stad.” Maar verder is het vooral inspirerend. “We ontmoeten andere mensen die vanuit een intrinsieke motivatie bezig zijn met de stad. Dat is prachtig, daar krijg ik energie van. Het is leuk om te zien hoe initiatieven zich in andere steden ontwikkelen. En het is voor ons een kans om te laten zien wat wij doen.”

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leiden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu