Marie-Claire Aarts

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Marie-Claire Aarts

Marie-Claire Aarts

Van badkamermeubel naar compleet appartement

“De LOFT2GO is gewoon een grote IKEA-kast, maar dan betere kwaliteit.”

Momenteel woont Marie-Claire Aarts letterlijk in haar eigen idee, een model-LOFT2GO. Haar initiatief Urban Popup ontwikkelt de LOFT2GO, modulaire pop-up woningen in leegstaande kantoren. De constructie en organisatie van dit plug and play inbouwpakket maakt het mogelijk om binnen een paar weken een casco kantoorpand om te toveren tot een appartementencomplex. Het afgelopen half jaar heeft het idee en de schaal van de LOFT2GO een vlucht genomen, mede door de Urban Accelerator als onderdeel van de Challenge Stad van de Toekomst. De weg van een goed idee naar de daadwerkelijke uitvoering was lang, maar heeft ook tot een product geleid dat voldoet aan de wensen van de afnemers.

Tot de zomer van 2015 was de LOFT2GO nog een project op kleine schaal. Het concept bestond toen nog uit een kant-en-klare unit met badkamer en keuken, die zo kon worden ingeplugd in een leegstaande winkelruimte. Na afgelopen zomer kwam hier echter verandering in. Wat een reisje had moeten worden om uit te rusten na een turbulente periode, werd de aanleiding voor een nieuw te varen koers: “Toen ik al die mensen zag lopen in Lesbos, dacht ik: die lopen straks allemaal bij ons, en die moeten allemaal ergens wonen.” Marie-Claire zag dat schaalvergroting nodig was om het hoofd te bieden aan het groeiende probleem van woningtekorten enerzijds en leegstand in kantoren anderzijds.

“Ik heb heel andere beweegredenen, en geld is een van mijn beweegredenen. Maar niet de hoofdreden, zoals bij de vastgoedwereld.”

Urban Popup voorziet nu in volledig demonteerbare en remonteerbare pakketten voor complete appartementen, en kan zorg dragen voor het gehele traject van ontwerp tot uitvoering. Eventueel zet Marie-Claire ook nog een sloopploeg in om een kantoorpand volledig te strippen. Vervolgens wordt het te vullen oppervlak bijna tot op de millimeter nauwkeurig opgemeten met een 3D-laser en worden er tekeningen gemaakt. Na groen licht van de afnemer worden de pakketten gemaakt en binnen twee weken afgeleverd op locatie. Daar kunnen ze binnen een paar dagen in elkaar worden gezet. Het revolutionaire is dat wanneer het pand weer een andere bestemming krijgt, het geheel zonder problemen kan worden gedemonteerd en verplaatst. Marie-Claire: “Circulair bouwen is vaak niet eens ingewikkeld, het vraagt alleen om een andere kijk op dingen.”

Overtuigingskracht

“Er zit een enorme discrepantie in taalgebruik tussen degenen die voor de samenleving dingen verzinnen, en degenen voor wie ze het verzinnen.”

Naast het vergaren van technische kennis had het vinden van potentiële klanten voor Marie-Claire, van huis uit jurist, nog heel wat voeten in de aarde. De grootste uitdaging was dan ook het begrijpen van de traditionele vastgoedsector. Omdat de LOFT2GO geen precedent heeft, was het lastig om de vastgoedwereld aan haar zijde te krijgen. Wat dan ook het belangrijkste is als start-up volgens Marie-Claire, is inzicht krijgen in de wensen van de klant: “Als je merkt dat een idee niet aanslaat, maar het idee is op zich wel goed, dan moet je doorvragen. Mensen associëerden verplaatsbaarheid in eerste instantie met slechte kwaliteit. Maar als ze in Groningen onze wanden hadden gebruikt, hadden ze nu geen problemen gehad met de aardbevingen.”

Wat Marie-Claire verbaasde, is dat bedrijven er in het algemeen weinig voor voelen om in zee te gaan met start-ups. En dat terwijl je volgens haar meer dan waar krijgt voor je geld: “Start-ups zullen echt ongelofelijk hun best doen om te zorgen dat het lukt, denken met je mee. Achter start-ups zit heel veel gedrevenheid.”

“De vastgoedwereld en ik waren twee tegenpolen. En die werelden zijn wat dichterbij elkaar gekomen.”

Een product dat werkt

Door de vragen die Marie-Claire op haar bord kreeg stuk voor stuk aan te pakken, is het uiteindelijk gelukt om een product neer te zetten dat aan lijkt te slaan. Een eerste eye-opener was dat “klanten helemaal ontzorgd willen worden, ze willen niet nog slopers hoeven te regelen.” Dit leidde ertoe dat Urban Popup met een netwerk van partners het volledige traject van casco maken tot monteren op zich heeft genomen.

“In het begin hadden we een pop-up badkamer en keuken waarvan de klant zei: en de rest van het appartement dan?”

Als het tijd is voor de LOFT2GO om in een pand plaats te maken voor een nieuw interieur als gevolg van herbestemming, blijkt juist vaak dat de eigenaar het in plaats van te demonteren eruit sloopt. Door één van haar mede-challengers bij de Challenge Stad kwam Marie-Claire op het idee om statiegeld te geven voor de LOFT2GO: “Een symbolisch bedrag. Genoeg om te voorkomen dat ze er een slooppartij op zetten en om pandeigenaren te stimuleren om meer circulair te gaan denken.”

Keuken aan de achterzijde van de badkamer. © Urban Popup

Het assortiment LOFT2GO bestaat nu uit een budget- en premium-versie. Deze zijn modulair en kunnen volledig op maat gemaakt worden, en zoals gezegd op verschillende schaalniveaus. Er zijn op dit moment gesprekken met verschillende partijen over het seriematig plaatsen van grotere aantallen LOFT2GOs in één keer. Wat maakt dat de woningen zo snel te plaatsen zijn, is het feit dat er wordt gewerkt in de mazen van de wet: “Als jurist kan ik juist inspelen op wat wél mag.”

Met de LOFT2GO won Marie-Claire al de Accenture Innovation Award 2015 in de categorie Perfect City. Het initiatief Urban Popup is één van de finalisten van de Challenge Stad van de Toekomst. Op 14 april wordt de winnaar van de Challenge bekend gemaakt tijdens de Innovation Expo. Op 31 maart staan de finalisten in Pakhuis de Zwijger tijdens de Nacht van de Stad van de Toekomst. In aanloop naar de finale worden de verschillende initiatieven geportretteerd op ons platform Nieuw Nederland.

Betrokken stadmakers
Marie-Claire Aarts
Initiatiefnemer Urban Popup

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.