Een tweede thuis
“Binnen de muren van DOOR is er plek voor iedereen”
Masja Ottenheim zorgt dat iedereen zich in DOOR thuis voelt. Concerten, exposities, workshops, tuinieren, ruilen, koffie en tosti’s; het kan allemaal in deze bruisende broedplaats. Iedereen is welkom en bijdragen kan in elke vorm.
Hoe maak jij de stad?
Met project DOOR maar ook in mijn werk probeer ik zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. Een project als DOOR doe ik helemaal in mijn vrije tijd omdat ik dol ben op mensen, ik vind het echt leuk om hen een ruimte te bieden. Als we evenementen organiseren kijk ik altijd hoe we daar zoveel mogelijk mensen bij kunnen betrekken. Zo tracht ik iedereen, in alle vormen en maten een plek te geven.
Als er bandjes komen spelen helpen jongeren met een beperking bijvoorbeeld met het bereiden van avondeten. Dan koken ze en leggen ze aan tafel uit wat er die avond wordt geserveerd. Meestal zelfs in het Engels en juist deze jongeren doen dat op een originele en eigen manier.
DOOR is mede door dit soort activiteiten een weerspiegeling van de samenleving aan het worden; straks werken er achter in de tuin mensen uit de buurt, en wordt vóór de koffie geserveerd door jongeren met een beperking, binnen werken kunstenaars, en de evenementen worden bezocht door inwoners van Dordrecht. Zo biedt DOOR iedereen een kans.
Waarom is dit zo belangrijk?
DOOR vult een gat in Dordrecht wat betreft programmering en het biedt ook mogelijkheden. We programmeren vaak exposities of programmeren bandjes die voor andere plekken nog te klein of te apart zijn. Dit trekt mensen aan en zorgt voor levendigheid in de stad. Er zijn in Dordrecht heel veel mensen die iets willen organiseren, en DOOR probeert daar zo veel mogelijk ruimte aan te bieden. DOOR geeft de kans aan jong talent, zodat ze niet wegtrekken uit de stad.
Met DOOR hebben we als het ware een basis gecreëerd waar iedereen zijn dromen kan waarmaken.
Daarnaast is er ontzettend veel leegstand in Dordrecht. Doordat ons pand is gevestigd in zo’n leegstaand pand kaarten we dit probleem aan en laten we tegelijkertijd zien dat het beter is om leegstand te vullen dan het te laten verpauperen.
Wat is jullie grootste succes?
Trots ben ik op het feit dat DOOR een verbindende rol speelt tussen losstaande projecten in Dordrecht. Het heeft bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van de Dortse initiatievendag. Een feestelijke dag waar 35 bottom-up projecten uit verschillende sectoren samenkwamen en hun deuren opende voor publiek.
Wat betekent Nieuw Nederland voor jou?
Nieuw Nederland inspireert en maakt mij blij. De verhalen op het platform laten zien dat er nog veel meer mensen zijn die net zo gek zijn als ik! Lezen over alle projecten en de mensen die daarbij betrokken zijn laat goed zien hoeveel passie en liefde er door heel Nederland bij dit soort initiatieven wordt ingezet.
Waar is DOOR over 5 jaar?
Over 5 jaar is DOOR één grote kruisbestuiving tussen kunstenaars, mensen uit de samenleving, verschillende doelgroepen; alles en iedereen door elkaar. Op dit moment werken we aan de realisatie van een prachtige wijk volkstuin en een coffee corner, uiteindelijk moet er in elk hoekje van het gebouw iets te doen en te vinden zijn.
Verder hoop ik dat DOOR in de toekomst veel samenwerkingsverbanden aangaat met zorginstellingen en scholen. Zodat wie daar maar behoefte aan heeft hier zijn plek kan vinden. Als we zo bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid bij ouderen en hun leven kunnen verrijken ben ik trots.
DOOR heeft eigenlijk een hele grote deur met een hele lage drempel
Benieuwd? Bekijk hier het filmpje van de initiatievendag voor een expressie van DOOR of ga eens langs!