"Het is echt een uitkomst, want je bent sportief bezig, je ziet je omgeving anders (vanaf het water) en je doet ook nog eens iets goed voor je stad en de natuur."

Nanda van den Ham komt uit 1975, maar zo ziet zij er niet uit. Zal het komen door al dat suppen? Zij is een actieve dame die de grachten van Alkmaar siert met haar supboards. Afval is ook iets dat haar enorm bezig houdt en tegenwoordig combineert zij die twee. Zij heeft ‘Sup it up’ bedacht, een activiteit waar je door de grachten kunt suppen én afval kunt verzamelen. Wat een slim idee!

FullSizeRender

Nanda, je bent tegen afval laten slingeren. Hoe zit dat? Vertel eens. Nou, we zijn allemaal bekend met het feit dat je afval het beste kunt scheiden en in een prullenbak moet gooien. Als je ziet waar het allemaal dwarrelt, ontstaat er bij mij onbegrip. We lezen allemaal de berichten over de plastic soep, wat er op stranden aanspoelt en wat dit met de dieren doet. We wéten het en tóch ligt er overal afval. Het is gewoon niet te geloven. Want mensen, we hebben maar een wereld! We moeten er voorzichtig mee zijn. Ik ga er eigenlijk mijn hele leven al bewust mee om, maar sinds een paar jaar verlang ik dat anderen ook hun ogen openen.

En toen dacht je: ik ga lekker suppen en afval rapen
Dat is helemaal vanzelf gegaan. Ik kan er niet langs varen en het niet opruimen. Ik ruim ook afval op als ik met de hond loop. Daarbij komt dat als je veel op het strand bent en regelmatig supt, dan ga je afval steeds meer opmerken. Sup it up heb ik echt bedacht omdat ik anderen wil inspireren hetzelfde te doen. Het is echt een uitkomst, want je bent sportief bezig, je ziet je omgeving anders (vanaf het water) en je doet ook nog eens iets goed voor je stad en de natuur. Win-win dus. Daarbij komt nog eens dat als je in het openbaar afval opruimt, je anderen ook bewust maakt van wat er eigenlijk ligt.

FullSizeRender-1Leuk, ik hoop dat jullie ontzettend veel afval opruimen. Wat zal de toekomst ons brengen, Nanda? Wat speelt er nog meer in jouw hoofd?
Ik wil Sup it up serieus naar buiten brengen en ik hoop dat bedrijven aanhaken en zo helpen de Alkmaarse grachten op te ruimen. Ik wil in samenwerking met de Stadsambassade een grootschalig project opzetten waarbij wij ook een kunstwerk maken van het afval dat wij oprapen. Nog verder in de toekomst moeten we eigenlijk een stap terug. We moeten minder afval produceren. Het is belachelijk dat overal maar plastic omheen zit en dat niet duurzame oplossingen goedkoper zijn dan duurzame. Ik wil ook graag iets ontwikkelen om mensen verpakkingsvrije opties te kunnen bieden. Het liefst wil ik de schakel zijn tussen de producten en de consumenten en ondernemers.

Wil je contact opnemen met Nanda, omdat je graag met haar wilt suppen of haar wilt helpen deze ideeën verder te ontwikkelen? Leuk! Je kunt haar bellen via 06-24805655 of mailen via elkombisup@gmail.com.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu