"In de toekomst wil ik ook Arabisch van jou leren!"

Nu Startblok Riekerhaven sinds juli zijn deuren geopend heeft, wonen er 565 statushouders en Nederlandse studenten samen. Om ervoor te zorgen dat iedereen een goede start maakt heeft Riekerhaven een maatjesproject opgezet. Het doel van dit project is om het netwerk van een statushouder en een Nederlandse jongere uit te breiden door hen aan elkaar te koppelen. Om te kijken hoe dit project verloopt, zijn de maatjes Nicholas en Saleh geïnterviewd om hun ervaringen te delen.

Bij aankomst is Nicholas Saleh aan het helpen om een mail naar de Vrije Universiteit te versturen. Saleh is van plan om economie te studeren en zal hiervoor eerst Nederlandse les krijgen zodat hij de studie in het Nederlands kan volgen. Opvallend is dat Saleh al heel goed Nederlands spreekt voor iemand die pas een jaar in Nederland woont. Saleh komt uit Aleppo in Syrië en is sinds Augustus 2015 in Nederland. In Aleppo heeft Salah Technical Computer gestudeerd en afgerond.

Ook Nicholas is niet afkomstig uit Nederland, maar is op zijn zesde van Schotland naar Nederland toe verhuisd. Hier heeft hij de master International economics and business afgerond in Groningen en is momenteel een eigen onderneming begonnen. Deze onderneming heet Start Focus en heeft als doel om tools te ontwikkelen om startups te helpen bij hun opstartfase.

Tijdens het praten over hun achtergrond kwam naar voren dat beide mannen geïnteresseerd zijn in economie. Nicholas legt uit dat dit een reden is dat hij Saleh als maatje wilde hebben: ‘Ik zag bij Saleh’s profiel dat hij een IT achtergrond heeft en een beetje kon coderen en dat is een gewilde skill in mijn wereld, dus ik dacht dat ik misschien een brug kon slaan.’

Vervolgens had Nicholas Saleh een email gestuurd en spraken zij af in een café om elkaar beter te leren kennen. Vooraf was dit nogal spannend, vertelt Saleh: ‘Ik zag foto’s van hem met vrienden op Facebook en toen dacht ik hij is gek!’. Tijdens de ontmoeting bleek dat het wel degelijk klikte tussen de twee en het duo sprak vervolgens nog een keer af bij Saleh thuis. Sindsdien zien Nicholas en Saleh elkaar regelmatig: ‘In het begin heb ik hem twee keer in de week gezien en ook best wel veel gebeld en gemaild, want toen moest er nog best wel veel gebeuren. Toen zijn we over gegaan naar een keer in de week, dan kwam hij zondag hier, s’ avonds.’

Nicholas zegt Saleh graag aan een baan te willen helpen, maar: ‘daar zijn we echt nog totaal niet aan toe gekomen, we zijn nu nog met andere fundamentelere dingen bezig’. Nicholas zegt voornamelijk te helpen met het beantwoorden van belangrijke mails en met het oefenen van de taal. Hiernaast heeft Nicholas door middel van een crowdfunding initiatief Saleh aan een laptop geholpen. Dit draagt volgens Nicholas bij aan het proces tot zelfredzaam: ‘Nu kan hij in ieder geval alles doen, zoals coderen voor zichzelf. Hij heeft nu in ieder geval de tools.’

Hoewel het duo nog voornamelijk bezig is met zaken op orde te krijgen voor Saleh, zegt Nicholas tegen Saleh dat hij in de toekomst ook Arabisch wil leren en dat Saleh hem elke week een nieuw woordje moet leren. Ook maken zij plannen om samen activiteiten te ondernemen, zoals tennislessen nemen. Al met al lijken Nicholas en Saleh blij te zijn elkaar als maatje gevonden te hebben en de woorden van Nicholas ‘Ha ha, we hebben best wel veel lol!’ lijken dit goed te benadrukken!

Meer maatjes en coaches gezocht

Riekerhaven is nog hard op zoek naar mensen die maatje of coach willen worden. Hoe het werkt? Via de Facebookgroep ‘Maatjesproject’ kun je elkaar uitkiezen op basis van gedeelde interesse. Hiernaast organiseert Riekerhaven ook een speeddate evenement waar de jongere elkaar kunnen ontmoeten. Samen met je maatje ga je op zoek naar een coach die helpt op het gebied waar jullie in geïnteresseerd zijn. Dit kan van alles zijn, van een advocaat tot een professioneel sporter.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Vluchtelingen
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu